Research code: 399459
Khosravi T, Rafie-Chermahini P, Poursalehi D, Shahdadian F, Hajhashemy Z, Saneei P. The Association between Egg Consumption and Metabolic Syndrome: A Cross-Sectional Study among Educational Staff in Isfahan City, Iran. J Health Syst Res 2025; 21 (2) :175-182
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1762-fa.html
خسروی تکتم، رفیعی چرمهینی پرنیا، پورصالحی دنیا، شهدادیان فرناز، حاج هاشمی زهرا، صانعی پروانه. ارتباط میان مصرف تخممرغ با سندرم متابولیک: یک مطالعه مقطعی در کارکنان فرهنگی اصفهان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1404; 21 (2) :175-182
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1762-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
2- دانشجوی کارشناسی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه بالینی و رژیم غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و پژوهشکده تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- استادیار، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
6- دانشیار، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (82 مشاهده)
مقدمه: اصلاح سبک زندگی میتواند رویکرد مفیدی برای بهبود سندرم متابولیک باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط شاخص مصرف تخممرغ و سندرم متابولیک در بزرگسالان ایرانی انجام شد.
روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 527 نفر از بزرگسالان ایرانی ساکن اصفهان که با روش نمونهگیری خوشهای تصادفی چند مرحلهای انتخاب شده بودند، صورت گرفت. دریافتهای غذایی با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک 168 آیتمی اعتبارسنجی و ارزیابی گردید. شاخصهای تنسنجی (وزن، قد و دور کمر)، شاخصهای بیوشیمیایی [قند خون ناشتا (Fasting blood sugar یا FBS)، تریگلیسیرید (Triglyceride یا TG) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (High-density lipoprotein یا HDL)] و فشار خون اندازهگیری شد. سندرم متابولیک بر اساس معیار Adult Treatment Panel III (ATP III) تعریف گردید.
یافتهها: پس از تعدیل همه عوامل مخدوشگر بالقوه، افراد در بالاترین سهک مصرف تخممرغ به نسبت سهک مبنا، کاهش ۶۴ درصدی شیوع سندرم متابولیک را نشان دادند (نسبت شانس: 36/0 و فاصله اطمینان ۹۵ درصد: 92/0-14/0). از میان اجزای سندرم متابولیک پس از تعدیل برای تمامی عوامل مخدوشگر، فقط در مورد پرفشاری خون کاهش شیوع مشاهده گردید؛ به طوری که افراد در بالاترین سهک مصرف تخممرغ به نسبت افراد در پایینترین سهک، کاهش ۶2 درصدی شیوع پرفشاری خون را گزارش کردند (نسبت شانس: 38/0 و فاصله اطمینان ۹۵ درصد: 83/0-18/0).
نتیجهگیری: ارتباط معکوس معنیداری بین مصرف بیشتر تخممرغ و شیوع سندرم متابولیک وجود دارد. انجام تحقیقات آیندهنگر به منظور تأیید این یافتهها ضرورت دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم تغذیه و صنایع غذایی دریافت: 1402/12/3 | پذیرش: 1403/6/27 | انتشار: 1404/4/15