دوره 21، شماره 4 - ( 10-1404 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 497-489 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: None


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Eshaghian N, Sadeghi O, Sharif Y, Benisi-Kohansal S, Azadbakht L, Askari G et al . Food-Based Inflammatory Potential of Diet and Breast Cancer: A Case-Control Study. J Health Syst Res 2026; 21 (4) :489-497
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1776-fa.html
اسحاقیان نیلوفر، صادقی امید، شریف یاسر، بنیسی کهنسال ساناز، آزادبخت لیلا، عسکری غلامرضا و همکاران.. پتانسیل التهابی رژیم غذایی مبتنی بر غذا و سرطان پستان: یک مطالعه مورد شاهدی. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1404; 21 (4) :489-497

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1776-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استاد، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- کارشناس ارشد، مرکز پژوهش‌های علمی دانشجویان و گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- دکتری تخصصی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- استاد، گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
6- استاد، گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم‌‌شناسی و مرکز تحقیقات چاقی و عادات غذایی، پژوهشکده علوم سلولی و مولکولی غدد درون‌ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (30 مشاهده)
مقدمه: سرطان پستان یکی از سرطان‌های شایع در بین زنان می‌باشد. مطالعات پیشین به بررسی ارتباط بین شاخص التهابی رژیم غذایی مبتنی بر غذا (FDII یا Food-based dietary inflammatory index) و سرطان پستان نپرداخته‌اند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین FDII و سرطان پستان در زنان ایرانی انجام شد.
روش‌ها: در این مطالعه مورد- شاهدی مبتنی بر جمعیت، دریافت‌های غذایی 350 بیمار مبتلا به سرطان پستان تازه تشخیص مورد تأیید پاتولوژیست و 700 شاهد از طریق تکمیل پرسش‌نامه بسامد خوراک نیمه کمی 106 آیتمی (Food frequency questionnaire یا FFQ) جمع‌آوری و شاخص FDII بر اساس دریافت‌های غذایی شرکت‌کنندگان محاسبه گردید. همچنین، با استفاده از یک پرسش‌نامه از پیش آزمایش شده، اطلاعاتی در مورد متغیرهای مخدوشگر احتمالی جمع‌آوری شد.
یافته‌ها: میانگین امتیاز شاخص FDII از 19/4 تا 01/34- متغیر بود. ارتباط مستقیم و معنی‌داری بین شاخص FDII و سرطان پستان یافت شد؛ به طوری که پس از تعدیل تأثیر مخدوش‌کننده‌های احتمالی، زنانی که در بالاترین سهک امتیاز شاخص FDII قرار داشتند در مقایسه با زنانی که در پایین‌‌ترین سهک قرار داشتند، 52 درصد شانس بیشتری را برای ابتلا به سرطان پستان نشان دادند (نسبت شانس: 52/1، 95 درصد فاصله اطمینان: 18/2-05/1). چنین رابطه مستقیمی برای زنانی که در دوران یائسگی بودند، چه قبل از تعدیل متغیرهای مخدوشگر (نسبت شانس: 53/1، 95 درصد فاصله اطمینان: 14/2-09/1) و چه بعد از تعدیل متغیرهای مخدوشگر (نسبت شانس: 54/1، 95 درصد فاصله اطمینان: 27/2-05/1) مشاهده گردید. همچنین، ارتباط مستقیمی برای زنان با وزن طبیعی حتی بعد از تعدیل متغیرهای مخدوشگر نیز مشاهده شد (نسبت شانس: 58/1، 95 درصد فاصله اطمینان: 41/2-04/1).
نتیجه‌گیری: رابطه مستقیمی بین شاخص FDII و شانس ابتلا به سرطان پستان به ویژه در بین زنانی که در دوران یائسگی قرار دارند، وجود دارد. تحقیقات آینده‌نگر بیشتری به منظور بررسی این ارتباط مورد نیاز می‌باشد.

متن کامل [PDF 1398 kb]   (16 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: علوم تغذیه و صنایع غذایی
دریافت: 1402/12/28 | پذیرش: 1403/7/4 | انتشار: 1404/10/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb