دوره 21، شماره 3 - ( 7-1404 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 366-360 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.NKUMS.REC.1398.077


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini S H, Rajabzadeh R, Mohaddes Hakkak H R, Ghorbani A, Ahmadzadeh-Tori N. The Application of the BASNEF Model in Investigating the Attitude and Nutritional Behaviors of the Elderly with Diabetes in Bojnurd City, Iran. J Health Syst Res 2025; 21 (3) :360-366
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1795-fa.html
حسینی سید حمید، رجب‌زاده رضوان، محدث حکاک حمیدرضا، قربانی علیرضا، احمدزاده توری ندا. کاربرد مدل BASNEF در بررسی وضعیت نگرش و رفتارهای تغذیه‌ای سالمندان مبتلا به دیابت در شهر بجنورد. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1404; 21 (3) :360-366

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1795-fa.html


1- استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
2- استادیار، مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
3- دانشیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
4- استادیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
5- دکتری تخصصی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
چکیده:   (7 مشاهده)
مقدمه: از عوامل مؤثر بر حفظ سلامت جسمی و روحی سالمندان، پیروی از اصول تغذیه صحیح است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین وضعیت تغذیه سالمندان مبتلا به دیابت در شهر بجنورد بر اساس مدل BASNEF (Beliefs, attitudes, subjective norms and enabling factors) بود.
روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، جهت جمع‌آوری داده‌ها از دو پرسش‌نامه طراحی ‌شده بر اساس مدل BASNEF و پرسش‌نامه مختصر ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای (Mini Nutritional Assessment یا MNA) استفاده گردید. به منظور خلاصه‌سازی داده‌ها، از شاخص‌های توصیفی و جهت بررسی ارتباط متغیرها، از آزمون‌های 2c، Independent t، One-way ANOVA، Linear regression و همبستگی استفاده شد (05/0 = P)..
یافته‌ها: 177 نفر با میانگین سنی 65/6 ± 49/65 سال در تحقیق حاضر شرکت نمودند. میانگین نمرات‌ آگاهی، نگرش به عمل، نگرش به نتایج رفتار، عوامل قادرکننده و هنجارهای انتزاعی در سالمندان به ترتیب 89/50، 44/72، 68/58، 31/58 و 06/70 به دست آمد. با افزایش نمرات نگرش و هنجارهای انتزاعی، نمره رفتار تغذیه‌ای کاهش یافت. از نظر تغذیه، 10 نفر (6/5 درصد) از افراد دچار سوء تغذیه، 68 نفر (2/38 درصد) در معرض سوء تغذیه و 100 نفر (2/56 درصد) دارای تغذیه طبیعی بودند.
نتیجه‌گیری: حدود نیمی از افراد مورد بررسی از نظر تغذیه در وضعیت مطلوبی نبودند و با استانداردهای قابل‌ قبول فاصله زیادی داشتند. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﺘﺎیﺞ پژوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ، از ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻬﻢ در ﺑﻬﺒﻮد ﺗﻐﺬیﻪ ﺳﺎﻟﻢ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان، اﻓﺰایﺶ ﻗﺼﺪ و نگرش ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رﻓﺘﺎر و ﻋﻮاﻣﻞ ﻗﺎدرکننده ﺑﻮد.
واژه‌های کلیدی: علم تغذیه، سالمند، رژیم دیابت، مدل BASNEF
متن کامل [PDF 1434 kb]   (3 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1403/2/14 | پذیرش: 1403/9/4 | انتشار: 1404/7/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb