Tol A, Tavassoli E, Sharifirad G, Shojaezadeh D, Azadbakht L. The Relationship between Socioeconomic Factors and their Effects on Patients with Type 2 Diabetes. HSR 2011; 7 (1)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-220-fa.html
آذر طل ، الهه توسلی ، غلامرضا شریفی راد ، داوود شجاعی زاده ، لیلا آزاد بخت . بررسی ارتباط عوامل اقتصادی– اجتماعی و پیامدهای مرتبط در مبتلایان به دیابت نوع 2. تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (1)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-220-fa.html
1- دانشجوی دکتری آموزش بهداشت، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی دکتری آموزش بهداشت، گروه بهداشت عمومی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- - استاد، دکتری آموزش بهداشت،گروه آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1195 مشاهده)
مقدمه: با عنایت به نقش عوامل اقتصادی- اجتماعی در ظهور بیماریهای مزمن و ضرورت و اهمیت توجه به این بعد از بیماریها از منظر سیاستگذاران و مدیران کلان سازمانهای بهداشتی و درمانی، این پژوهش با هدف بررسی نقش عوامل فوق بر بیماری دیابت نوع 2 و پیامدهای آن اجرا گردید تا یافتههای آن در سیاستگذاری سیستم بهداشتی و درمانی مناسب برای پیشگیری از وقوع این بیماری مفید فایده باشد.روشها: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود. آزمودنیهای پژوهش 384 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به یکی از مراکز دیابت شهر اصفهان بودند که به روش نمونهگیری به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شد و دادهها با استفاده از آزمونهای آماری Chi Square و تست Fisher تجزیه و تحلیل گردید.یافتهها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که 1/52 درصد افراد مرد و 9/47 درصد زن بودند. بین تعداد پیامد دیابت، گروه سنی، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، نوع ارتباط با اعضای خانواده، دفعات ارتباط و ایجاد امنیت خاطر در بیمار دیابتی توسط خانواده، نحوه گذراندن اوقات فراغت، وضعیت سلامتی، سالهای ابتلا به دیابت، استعمال دخانیات، نوع درمان، مصرف غذای سرخ کردنی و گروه درآمدی (001/0 > P)، احساس امنیت در محل زندگی و ارتباط در محل زندگی (002/0 > P) و نیز مصرف روزانه گروه سبزیجات (02/0 > P) از نظر آماری ارتباط معنیداری مشاهده شد.نتیجهگیری: به نظر میرسد به کارگیری استراتژیهای کمکی و منابع حمایتی در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن به خصوص دیابت، مسألهای حیاتی است. استراتژیهای توانمند سازی باعث ایجاد تغییرات فاحش در افراد میشود تا انتظارات مثبت، امید، عزت نفس و اطمینان خود را افزایش دهند؛ این همان راهکاری است که لازم است در بیماران دیابتی به منظور کنترل هر چه بهتر بیماری و انواع مختلف عوارض آن به کار گرفته شود.واژههای کلیدی: دیابت نوع 2، عوامل اقتصادی– اجتماعی، حمایت اجتماعی، پیامدهای دیابت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1390/1/26 | انتشار: 1390/1/26