دوره 7، شماره 1 - ( 1-1390 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abedi P, Soo Lee M H, Kandiah M, Yassin Z, Shojaeezade D, Hosseini4 M. Lifestyle Change Using the Health Belief Model to Improve Cardiovascular Risk Factors among Postmenopausal Women. HSR 2011; 7 (1)
پروین عابدی ، مری هوانگ سولی ، میرنا لینی کندای ، زیتون یاسین ، داوود شجاعی زاده ، مصطفی حسینی . بررسی تأثیر تغییر سبک زندگی با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بر عوامل خطرساز قلبی درزنان یائسه شهر اهواز. تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (1)

1- استادیار، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز،
2- UPM استادیار، گروه تغذیه و رژیم درمانی، دانشکده پزشکی، دانشگاه
3- استاد، گروه بهداشت جامعه، دانشکده بهداشت جامعه، دانشگاه تهران، تهران،
4- دانشیار، گروه آمار حیاتی، دانشکده بهداشت جامعه، دانشگاه تهران، تهران،
مقدمه: هدف از این پژوهش بررسی تأثیر تغییر سبک زندگی با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بر ریسک فاکتورهای قلبی- عروقی در زنان یائسه شهر اهواز بود.روش‌ها: اجرای این پژوهش کارآزمایی بالینی، از تیر ماه 1386 آغاز شد و در خرداد 1387خاتمه یافت. تعداد 67 زن یائسه با فعالیت فیزیکی کم وارد پژوهش شدند و به دو گروه مداخله (38 نفر) و گروه شاهد (29 نفر) به صورت تصادفی تقسیم شدند. در طی 6 ماه بررسی، برای گروه مداخله یا ورزش، 5 برنامه آموزشی شامل موارد زیر ترتیب داده شد:-         یک جلسه آموزش چهره به چهره در جلسه اول-         یک جلسه در پایان ماه سوم-         سه جلسه آموزشی یک ساعته با استفاده از وسایل کمک آموزشی (مانند اسلاید) در ماه اول و در پایان هر هفته.این گروه همچنین یک جزوه‌ آموزشی در مورد یائسگی، تأثیر آن بر قلب و عروق و فواید ورزش در پیش‌گیری از بیماری‌های قلبی- عروقی، که بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی تهیه شده بود، دریافت کردند. در پایان هر ماه نیز 5 تماس تلفنی جهت یادآوری انجام ورزش با گروه مداخله برقرار می‌شد. اندازه‌گیری‌هایی شامل تغییرات در اعتقاد بهداشتی زنان، اندازه‌گیری آنتروپومتریک، فشارخون، چربی‌های خون و میزان فعالیت فیزیکی در ابتدای پژوهش و در پایان ماه ششم در دو گروه انجام شد. اطلاعات با استفاده از نرم‌افزار 15SPSS مورد بررسی قرار گرفت. از تست‌های توصیفی، تست‌های آماری شامل تست t زوجی و مستقل و تست مکرر (Repeated Measure) برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد.یافته‌ها: یافته‌ها بیانگر کاهش معنی‌دار در سطح چربی با دانسیته پایین (LDL به میزان 15 میلی گرم در دسی لیتر (05/0 > P)، میزان قند خون ناشتا (4/7 میلی گرم در دسی لیتر05/0 > P)، و افزایش فعالیت بدنی (به میزان 272 دقیقه در هفته، 02/0 = P) در گروه مداخله بود. تمام اجزای مدل اعتقاد بهداشتی به جز میزان آگاهی، در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل به صورت معنی‌داری افزایش یافته بود (001/0 = P).نتیجه‌گیری: تغییر سبک زندگی با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی شایددر کاهش ریسک فاکتورهای بیماری‌های قلبی- عروقی در زنان بدون تحرک و کم تحرک یائسه مؤثر باشد.واژه‌های کلیدی: زنان یائسه، بیماری‌های قلبی- عروقی، سبک زندگی، مدل اعتقاد بهداشتی.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1390/1/26 | انتشار: 1390/1/26