Kamran A, Sharghi A, Sharifirad G. Evaluation and Comparison of the Attitudes of Mothers with Children Under One Year Referred to Urban Health Centers in Ardebil and Boukan toward Vaccination. HSR 2011; 7 (1)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-222-fa.html
عزیز کامران ، افشان شرقی ، غلامرضا شریفی راد . بررسی و مقایسه نگرش مادران مراجعهکننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهری اردبیل و بوکان نسبت به واکسیناسیون. تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (1)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-222-fa.html
1- کارشناس ارشد آموزش بهداشت، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، لرستان، ایران
2- متخصص پزشکی اجتماعی، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
3- استاد، گروه خدمات بهداشتی و آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (815 مشاهده)
مقدمه: ایمنسازی مؤثرترین و مقرون به صرفهترین وسیله در دسترس برای ترقی و پیشرفت بهداشت و سلامتی کودکان است. ایمنسازی در شیرخواران و کودکان که در مقابل این گونه بیماریها حساستر و با عدم تکامل سیستم ایمنی مواجه هستند، نقش مهمتری ایفا میکند. این مطالعه با هدف بررسی ارزیابیهای نگرشی مادران از واکسیناسیون کودکان زیر یک سال در قالب دو جز از مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت و شدت درک شده) در سال 1388 صورت گرفت.روشها: در این مطالعه مقطعی تعداد 350 نفر مادران دارای کودک زیر یک سال مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان اردبیل و شهرستان بوکان به روش خوشهای وارد مطالعه شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامهای مشتمل بر 20 سؤال در 3 قسمت اطلاعات دموگرافیک، ارزیابی حساسیت و شدت درک شده مادر استفاده شد. دادهها، با استفاده از نرمافزار آماری 17SPSS و آزمونهای آماری کمی و کیفی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.یافتهها: نتایج مطالعه نشان دادند که میانگین سنی در مادران شرکتکننده در مطالعه 26 سال است. 90 درصد مادران اثربخشی واکسن را بسیار زیاد ذکر کردند و 7 درصد مادران عقیده داشتند که واکسنها بیاثر یا کم اثر هستند. ادراک مادران در رابطه با این جمله که «کودک من همانند سایر کودکان در مقابل بیماریها حساس است» سنجیده شد که اکثریت مادران (3/58 درصد) مخالف این موضوع بودند. اکثریت مادران (9/70 درصد) موافق این جمله بودند که «واکسن برای کودکان ضعیف مناسبتر است» و در این ادراک بین مادران اختلاف معنیداری نیز مشاهده شد (001/0 = P).نتیجهگیری: نگرش والدین نسبت به واکسیناسیون به طور کلی مساعد است اما مشاوره در مورد نیاز به واکسن و اطلاعات مرتبط با آنها در مورد واکسنهای در حال اجرا ضروری است. باید تلاشهای بیشتری برای آموزش پدر و مادر در موارد منع مصرف واقعی و غیر واقعی انجام گیرد.واژههای کلیدی: نگرش، مادر، واکسیناسیون، کودکان زیر یک سال، مرکز بهداشتی.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1390/1/26 | انتشار: 1390/1/26