رفیعزاده تفتی ریحان، حیدری زهرا، کریمی محمود، زمانی علویجه فرشته، عربان مرضیه. عوامل مرتبط با تغذیه انحصاری با شیر مادر: یک مطالعه مروری. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (1) :69-77
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-23-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه آمار حیاتی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت و دانشکده بهداشت، دانشکده علوم پزشکی ساوه، ایران
4- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- دانشیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (2100 مشاهده)
مقدمه: در امروزه مزایای تغذیه انحصاری نوزاد با شیر مادر بر هیچ کسی پوشیده نیست، اما تصمیم یک مادر برای تغذیه نوزاد خود با شیر مادر به عوامل متعددی بستگی دارد. شناسایی این عوامل باعث میشود سازمانهای بهداشتی بتوانند با بهبود آنها، نرخ تغذیه انحصاری با شیر مادر را در مناطق مختلف به سطح قابل قبولی ارتقا دهند. پژوهش مروری حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با تغذیه انحصاری با شیر مادر انجام شد.
روشها: در این مطالعه، با بررسی 71 مقاله از پایگاههای علمی داخلی و خارجی، به مرور هدفمند عوامل مرتبط با تغذیه انحصاری با شیر مادر پرداخته شد.
یافتهها: یافتههای تحقیق حاضر، جمعآوری 39 عامل در پنج بعد شامل «عوامل دموگرافیک و فردی، عوامل مرتبط با بارداری و زایمان، عوامل مربوط به وضعیت کودک، عوامل شناختی ادراکی، نوع و چگونگی اتخاذ رفتارهای شیردهی» بود. تا حدودی در تمام پژوهشها، تأثیر مثبت و معنیدار آگاهی مادران بر روی تغذیه انحصاری تأیید شده است. همچنین، تأثیر مثبت سطح تحصیلات خانواده، زایمان طبیعی، حمایت اجتماعی ادراک شده و نگرش مادر در بیشتر مطالعات گزارش گردید.
نتیجهگیری: نتایج به دست آمده میتواند مورد استفاده تمام محققانی قرار گیرد که قصد دارند عوامل مرتبط با تغذیه انحصاری با شیر مادر را بررسی نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1399/4/16 | پذیرش: 1399/1/15 | انتشار: 1399/1/15