دوره 7، شماره 3 - ( 7-1390 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharghi A, Kamran A, Sharifirad G. Factors Influencing Delivery Method Selection in Primiparous Pregnant Women Referred to Health Centers in Ardabil, Iran. HSR 2011; 7 (3)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-249-fa.html
افشان شرقی ، عزیز کامران ، غلامرضا شریفی راد . بررسی عوامل مؤثر بر انتخاب روش زایمان در زنان باردار شکم اول مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی اردبیل. تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (3)

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-249-fa.html


1- متخصص پزشکی اجتماعی، عضو هیأت علمی، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
2- دانشجوی دکتری آموزش بهداشت ارتقای سلامت، عضو هیأت علمی، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
3- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (853 مشاهده)
مقدمه: مکانیسم انجام زایمان یک فرایند خودبه‌خودی و بدون نیاز به مداخله می‌باشد به جز در مواردی که جان مادر یا نوزاد در خطر باشد، که در این صورت با انجام عمل جراحی سزارین به نجات جان مادر یا نوزاد کمک می‌شود. متأسفانه امروزه شیوع سزارین در اکثر کشورهای پیشرفته، به بیش از 50 درصد رسیده است، در حالی که سازمان بهداشت جهانی تأکید دارد سزارین تنها بر اساس اندیکاسیون انجام شود. در این پژوهش، علل و عوامل مؤثر بر قصد انتخاب روش زایمان در زنان باردار شکم اول مورد بررسی قرار گرفت. روش‌ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی، آینده‌نگر بود. جامعه آماری مطالعه شامل زنان باردار شکم اول مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی اردبیل بود که تعداد 396 نفر از زنان در سه ماهه آخر بارداری با نمونه‌گیری دو مرحله‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات، پرسش‌نامه‌ای مشتمل بر 4 سؤال است که در 6 قسمت طراحی شده بود. روایی پرسش‌نامه توسط استادان متخصص و پایایی آن توسط آزمون Cronbach's alpha مورد تأیید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار آماری 15SPSS و آزمون‌های Chi-square و Paired t استفاده شد. یافته‌ها: میانگین سن مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی اردبیل 2/3 ± 8 /21 سال بود و اکثر مادران (6/34 درصد) تحصیلات دیپلم داشتند. 7/70 درصد مادران ابراز کردند که به احتمال زیاد یا به طور قطعی با روش زایمان طبیعی، زایمان می‌کنند؛ اما در ختم بارداری، روش سزارین با 6/58 درصد بیشترین روش انتخاب شده و توصیه پزشک با 6/36 درصد بیشترین عامل تأثیرگذار روی انتخاب روش زایمان بود. نگرش زنان نسبت به سزارین در قبل و بعد از زایمان کاهش معنی‌داری داشت (05/0 > P). نتیجه‌گیری: عوامل اجتماعی و انگیزه برای اطاعت از نرم‌های انتزاعی به ویژه از پزشک و پرسنل بهداشتی درمانی، بر روی قصد نهایی برای انجام رفتارهای مرتبط با سلامت، تأثیر بسزایی دارند. با توجه به این فاکتورهای اجتماعی، می‌توان با ارتقای آگاهی و نگرش مادران نسبت به زایمان طبیعی، در تقویت قصد مادران در انجام زایمان و حمایت‌های محیطی مادر در انتخاب روش زایمان طبیعی، مؤثرتر واقع شد. واژه‌های کلیدی: آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی، فاکتورهای قادرسازی، سزارین
متن کامل [PDF 475 kb]   (820 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1390/7/23 | انتشار: 1390/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb