احسان اله حبیبی ، مهرزاد کشاورزی ، حسینعلی یوسفی ، اکبر حسنزاده . تحلیل پیامد حوادث عمده و تعیین سطح یکپارچگی ایمنی فرایند در واحد آب ترش پالایشگاه گازی با استفاده از روش آنالیز لایههای حفاظتی. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (3)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-254-fa.html
1- دانشیار، عضو هیأت علمی، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- مربی، گروه مهندسی بهداشت حرفهای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- مربی،مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1108 مشاهده)
مقدمه: توسعه منابع نفت و گاز، مخاطرات جدی فرایندی را به دنبال داشته و این صنایع را در زمره صنایع خطرناک قرار داده است. از این رو، امروزه رویکرد مبتنی بر پیشگیری، از طریق شناسایی و ارزیابی خطرها به روشهای نوینی نظیر روش آنالیز لایههای حفاظتی (LOPA یا Layers of protection analysis) مورد استقبال قرار گرفته است. این مطالعه به بررسی و آنالیز پیامد حوادث عمده در واحد احیای آب ترش پالایشگاههای گازی پرداخته و کفایت تأثیر لایههای حفاظتی موجود در سیستم را بررسی کرده و در مواردی که تمهیدات ایمنی پیشبینی شده کافی نبوده است، پیشنهاداتی را در راستای ارتقای سطح ایمنی با استفاده از لایههای حفاظتی مستقل (فعال و واکنشی) و غیر مستقل ارایه کرده است. روشها: این تحقیق مطالعهای توصیفی بود که با استفاده از روش LOPA، پیامدهای ناشی از خطرهای غیر قابل قبول بررسی شد تا وضعیت خطر، پس از اعمال لایههای کنترلی و حفاظتی مشخص شود و در نهایت برای نقاط با خطر بالا اقدامات اصلاحی در قالب لایههای حفاظتی پیشنهاد و به دنبال آن کد یکپارچگی ایمنی در موارد لازم تعیین شد. یافتهها: بر اساس این مطالعه نقش لایههای حفاظتی موجود در کنترل خطرهای احتمالی تعیین و پیشنهادات لازم در قالب لایههای حفاظتی بیشتر تا کاهش میزان خطر به حد قابل قبول ارایه شد. همچنین تعیین سطح ایمنی یکپارچه مورد نیاز برخی تجهیزات نیز در موارد لازم انجام گردید. نتیجهگیری: در برخی موارد اثربخشی لایههای حفاظتی پیشبینی شده کافی نیست و ضروری است تا از لایههای حفاظتی بیشتری برای ارتقای پتانسیل پیشگیری سیستمهای ایمنی فرایند استفاده شود. واژههای کلیدی: ارزیابی خطر، LOPA، SIL، لایه مستقل حفاظتی، واحد احیای آب ترش.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1390/7/23 | انتشار: 1390/7/23