Mazloomi Mahmoodabad S S, Motlagh Z, Morowati Sharifabad M A, Mozaffari Khosravi H, Askarshahi M. The Efficacy of Reasoned Action Theory in Determining Factors
Related to Salt Consumption among Women Referring to
Yazd Health Care Centers, Iran. J Health Syst Res 2011; 7 (4)
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-259-fa.html
سید سعید مظلومی محمودآباد ، زهرا مطلق ، محمدعلی مروتی شریفآباد ، حسن مظفری خسروی ، محسن عسکرشاهی . کارایی نظریه عمل منطقی در تعیین علل مرتبط با نمک دریافتی در زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (4)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-259-fa.html
1- استاد، گروه مبارزه با بیماریها، دانشکده بهداشت، دانشگاه شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
2- کارشناسی ارشد، گروه مبارزه با بیماریها، دانشگاه شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3- دانشیار، گروه مبارزه با بیماری ها، دانشکده بهداشت، دانشگاه شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
4- دانشیار، گروه تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
5- مربی، گروه آمار، عضو هیأت علمی دانشکده بهداشت، دانشگاه شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
چکیده: (1010 مشاهده)
مقدمه: مصرف نمک زیاد با شدت فشارخون سرخرگی و هایپرتروفی بطنی قلب مرتبط است. با توجه به مصرف زیاد نمک در شهر یزد، این مطالعه با هدف شناسایی تعیینکنندههای مصرف نمک مبتنی بر نظریه عمل منطقی در زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انجام شد. روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که بر روی 247 نفر از زنان مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر یزد انجام شد. نمونهها به روش نمونهگیری چند مرحلهای انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه بود که بر طبق سازههای نظریه عمل منطقی بر روی سه رفتار مرتبط با مصرف نمک طراحی شد. تجزیه و تحلیل دادهها پس از ورود به نرمافزار آماری 5/11SPSS با استفاده از آزمونهای آماری Student t-test، آنالیز واریانس یکطرفه، χ2و ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی صورت گرفت. یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان 75/6 ± 91/29 سال بود. همبستگی معنیدار بین رفتار مصرف کمتر از یک قاشق چایخوری نمک هنگام پختن غذا و قصد آن (05/0 > P، 132/0 = r)، بین رفتار خودداری از مصرف نمک حین غذا خوردن با قصد آن (05/0 > P، 422/0 = r) و نگرش آن (05/0 > P، 411/0 = r) و بین رفتار خودداری از مصرف غذاهای پر نمک و نگرش (05/0 > P، 169/0 = r) مشاهده شد. در مطالعه حاضر 43 درصد تغییر در قصد مصرف کمتر از یک قاشق چای خوری نمک حین غذا پختن، 37 درصد قصد خودداری از مصرف نمک حین غذا خوردن و 18 درصد قصد خودداری از مصرف غذاهای پر نمک توسط نگرش و هنجار انتزاعی پیشبینی شد که نگرش مهمترین جنبه در پیشبینی قصد است. نتیجهگیری: با توجه به این که نگرش مهمترین پیشبینی کننده رفتارهای مرتبط با مصرف نمک است، تدوین برنامه جهت تغییر نگرش جامعه در این زمینه از اهمیت بسزایی برخوردار است.. واژههای کلیدی: مصرف نمک، نظریه عمل منطقی، زنان، مراکز بهداشتی درمانی، یزد
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1390/9/24 | انتشار: 1390/9/24