حبیباله دهقان ، احساناله حبیبی ، بهنام خدارحمی ، حسینعلی یوسفی ، اکبر حسنزاده . بررسی ارتباط شاخص نمره گذاری استرین گرمایی و شاخص دمای تر گوی سان با شاخص استرین فیزیولوژیکی در محیط کار گرم در مردان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (6)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-299-fa.html
چکیده: (1078 مشاهده)
مقدمه: استرس گرمایی یک مشکل معمول و همیشگی در بعضی صنایع میباشد. برای ارزیابی استرس گرمایی از شاخصهای متعددی استفاده میشود که یکی از این شاخص ها،WBGT میباشد؛ ولی این شاخص دارای محدودیتهایی نظیر هزینه و زمان پاسخگویی بالا میباشد. لذا این شاخص یک ابزار غربالگری مناسب نیست. شاخص نمرهگذاری استرین گرمایی (HSSI) نیز یک تکنیک مشاهدهایقضاوتی است که جهت غربالگری اولیه تدوین شده است. هدف از این مطالعه، بررسی همبستگی شاخص HSSI با شاخص استرین فیزیولوژیکی (PSI) در شرایط نرمال است تا در صورت وجود همبستگی بالا بتوان از HSSI به عنوان یک ابزار غربالگری اولیه استرین گرمایی در محیط کار استفاده کرد.روشها: این مطالعه یک مطالعه تحلیلی میباشد که بر روی 145 نفر نمونه مرد سالم انجام شد. ضربان قلب و دمای دهانی (جهت محاسبه شاخص PSI) با استفاده از دستگاه ضربانسنج قلب (مدل POLAR 100 RS) و دماسنج دهانی (مدل 100(TB در حین استراحت و سپس به مدت 5/1 ساعت در حین فعالیت کاری ثبت شد و به طور همزمان شاخص WBGT ثبت و پرسشنامه شاخص HSSI نیز تکمیل شد. در نهایت با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و Regression analysis، همبستگی این سه شاخص بررسی شد.یافتهها: آزمون همبستگی Pearson بین شاخص HSSI و PSI ارتباط مستقیم و معنیداری را نشان داد (001/0 > P و 57/0 = r). بین شاخص WBGTو PSI نیز ارتباط مستقیم معنیداری مشاهده شد (001/0 > P و 397/0 = r) و همچنین بین شاخص HSSI و دمای دهانی نیز همبستگی بالایی مشاهده شد (556/0 = r).نتیجهگیری: شاخص HSSI در مقایسه با شاخص WBGT همبستگی بالاتری با شاخص PSI نشان داد، همچنین مقادیر شاخصهای WBGT، PSI و دمای دهانی برای سطوح ریسک شاخص HSSI روندی افزایشی داشت. در نتیجه با توجه به همبستگی بالاتر شاخص HSSI و مزایای دیگر آن، این شاخص میتواند به عنوان یک ابزار غربالگری اولیه استرین گرمایی در محیطهای کاری ایران استفاده شود.واژههای کلیدی: شاخص WBGT، شاخص PSI، شاخص HSSI، استرین گرمایی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1401/12/13 | انتشار: 1401/12/13