دوره 16، شماره 1 - ( 1-1399 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 53-46 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jamali Z, Nouri M, Ghiasvand R, Esmaillzadeh A, Feizi A, Keikha M et al . Relation between Food Intake, Food Insecurity, and Body Composition in Patients with Colorectal Cancer. HSR 2020; 16 (1) :46-53
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-30-fa.html
جمالی زهرا، نوری مهران، غیاثوند رضا، اسماعیل‌زاده احمد، فیضی آوات، کیخا مجتبی و همکاران.. ارتباط بین دریافت غذایی، امنیت غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (1) :46-53

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-30-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- دانشیار، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- استاد،‌ گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
6- دانشیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی سیرجان، سیرجان، ایران
چکیده:   (1679 مشاهده)
مقدمه: تعیین و بررسی عوامل خطر تغییر بروز سرطان‌ها برای کنترل و پیشگیری از این بیماری‌ها به شدت حایز اهمیت است. عوامل مرتبط با تغذیه فرد می‌تواند نقش بسیار مهمی در خطر ابتلا به سرطان داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین دریافت غذایی، امنیت غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال انجام شد.
روش‌ها: در این مطالعه مورد- شاهدی مبتنی بر بیمارستان، 80 بیمار که از زمان تشخیص آن‌ها به بیماری سرطان کولورکتال حداکثر شش ماه گذشته بود، انتخاب شدند و از لحاظ عوامل خطر مربوط به ابتلا، با 160 فرد سالم (گروه شاهد) مورد مقایسه قرار گرفتند. شناسایی بیماران پس از تأیید پاتولوژی و درج در پرونده بیمار مشخص گردید. به منظور بررسی دریافت غذایی، از پرسش‌نامه 168 آیتمی بسامد غذایی (Food frequency questionnaire یا FFQ) و برای تعیین ناامنی غذایی نیز از پرسش‌نامه Radimer/Cornell استفاده گردید. همچنین، شاخص‌های تن‌سنجی شامل قد و وزن اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: بیماران در مقایسه با گروه شاهد، امنیت غذایی کمتری داشتند (0/35 در مقابل 6/15 درصد) (004/0 = P). در بررسی وضعیت تن‌سنجی و ترکیب بدن، درصد چربی بدن در بیماران بیشتر بود (64/24 در مقابل 57/18 درصد) (001/0 > P). در مدل تطبیق یافته، کالری دریافتی [03/1 = (OR) Odds ratio]، کلسترول (03/1 = OR) و چربی (23/1 = OR) با بروز سرطان کولورکتال ارتباط داشت (050/0 > P). همچنین، نسبت شانس ناامنی تغذیه‌ای با بروز سرطان کولورکتال معنی‌دار و مثبت گزارش گردید (017/0 = P، 56/9 = OR).
نتیجه‌گیری: از جمله عواملی که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد، وضعیت تغذیه فرد می‌باشد. در تحقیق حاضر مشخص شد که علاوه بر نوع تغذیه و دریافت کالری و چربی بالا، ناامنی غذایی و نداشتن امنیت غذایی می‌تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال شود.
متن کامل [PDF 1401 kb]   (964 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/4/16 | پذیرش: 1399/1/15 | انتشار: 1399/1/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb