اصغر توسلیفر ، بیژن بینا ، محمد مهدی امین ، افشین ابراهیمی ، محمد جلالی . طراحی سامانه تجزیه و تحلیل خطر و نقاط کنترل بحرانی در سیستم تأمین و توزیع آب آشامیدنی اصفهان از منبع تا نقطه مصرف. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (6)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-303-fa.html
چکیده: (1386 مشاهده)
مقدمه: تأمین آب سالم و بهداشتی از نیازهای اساسی افراد هر اجتماعی محسوب میگردد که تنها با مدیریت پیشگیرانه و جامع در برنامه ایمنی آب آشامیدنی مانند سیستم HACCP (Hazard analysis and critical control points) امکانپذیر خواهد بود. HACCP یک سیستم کنترل فرایند پذیرفته شده بینالمللی است که شامل تشخیص و تعیین خصوصیات عوامل خطرساز بر روی محصول مورد فرایند و پیشبینی و اجرای اقدامات کنترلی جهت نگهداری و حفظ کیفیت مطلوب محصول در طول فرایند تولید از منبع تا نقطه مصرف است. هدف از انجام این تحقیق، طراحی یک الگو و چارچوب جامع مدیریت خطر بر اساس روش HACCP، به عنوان روشی برای مدیریت کیفیت آب آشامیدنی شهر اصفهان بود.روشها: طی این طرح مهمترین خطرات و رویدادهای خطرناک تأثیرگذار بر کیفیت آب در هر سه مقطع آب خام (رودخانه زایندهرود)، تصفیهخانه بابا شیخعلی و سیستم توزیع آب آشامیدنی شهر اصفهان مورد پیشبینی، شناسایی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در قالب هفت اصل سامانه HACCP راهکارها و اقدامات عملی جهت پایش، کنترل و محدودسازی این خطرات در مراحل مختلف ارایه شده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق بازدیدهای میدانی صورت گرفته در محدوده مورد مطالعه و نیز از طریق سازمانهای مرتبط به دست آمد.یافتهها: پتانسیل ایجاد خطرات مختلف، حاصل از تغییرات مقطعی کیفیت آب مورد تصفیه در اثر تغییرات فصلی، تخلیه آلایندههای مختلف به خصوص توسط جوامع روستایی و مراکز تفریحی حاشیه زایندهرود، حوادث طبیعی و غیر مترقبه، حوادث عمدی و خرابکارانه، عدم راهبری صحیح فرایندهای فعلی و نیز عدم متناسبسازی فرایندهای تصفیه و در نهایت وسعت و قدمت بالای شبکه توزیع آب آشامیدنی اصفهان بود.نتیجهگیری: جهت دستیابی به آب آشامیدنی مطلوب و با کیفیت بالا، لزوم کنترل تخلیه آلایندهها در بالادست آبگیر با توجه به روند رو به افزایش میزان آلودگی آب زایندهرود، متناسبسازی فرایندهای تصفیه موجود و حفظ کیفیت آب آشامیدنی در سیستم توزیع، ضروری میباشد.واژههای کلیدی: اصفهان، آب آشامیدنی، زایندهرود، Hazard analysis and critical control points
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1401/12/13 | انتشار: 1401/12/13