دوره 7، شماره 6 - ( 12-1390 )                   جلد 7 شماره 6 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

رحیم عالِی ، مریم حاتم‌زاده ، مهناز نیک‌آئین . مقایسه روش تخمیر چند لوله‌ای متداول با روش A-1در ارزیابی کیفیت میکروبی لجن دفعی تصفیه خانه‌های فاضلاب. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (6)

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-308-fa.html


چکیده:   (1064 مشاهده)
مقدمه: با وجود مزایای لجن دفعی تصفیه‌خانه‌های فاضلاب جهت کاربرد در زمین به عنوان حالت دهنده و حاصلخیز کننده خاک، نگرانی‌های زیادی در ارتباط با خطرات مرتبط با لجن وجود دارد. لجن حاوی طیف وسیعی از ارگانیسم‌های بیماری‌زا و مواد شیمیایی مضر مانند فلزات سنگین است، که می‌تواند برای سلامتی انسان مخاطره‌آمیز باشد. بنابراین پایش میکروبی لجن وظیفه‌ای مهم برای سازمان‌های مسؤول جهت ارزیابی کارایی واحدهای تصفیه و همچنین قابلیت کاربرد آن در زمین می‌باشد.روش‌ها: در این مطالعه کیفیت میکروبی لجن دفعی دو تصفیه‌خانه فاضلاب شمال و جنوب اصفهان با روش متداول تخمیر چند لوله‌ای (MTF یا Multiple tube fermentation technique) و روش محیط کشت A-1 مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. در این پژوهش 30 نمونه به روش استاندارد از لجن دفعی برداشت شد. بعد از اندازه‌گیری دمای نمونه و دمای محیط نمونه‌ها به آزمایشگاه منتقل شد. سپس نمونه‌ها از نظر دانسیته کلیفرم‌های مدفوعی از طریق دو روش ذکر شده آزمایش شدند. جامدات کل (TS یا Total solids) و جامدات فرار (VS یا Volatile solids) نمونه‌ها نیز اندازه‌گیری شد.یافته‌ها: نتایج کشت میکروبی نمونه‌ها به تفکیک تصفیه‌خانه‌های مورد بررسی نشان داد که در تصفیه‌خانه شمال و جنوب مقادیر کلیفرم مدفوعی تمام نمونه‌ها بالاتر از استاندارد کلاس A و B می‌باشد. میانگین شمارش شده کلیفرم‌های مدفوعی به روش MTF و A-1 به ترتیب برابر با 14 + E 25/3 و 14 + E 1/2 MPN/g بود. نتایج آنالیز آماری، این اختلاف را معنی‌دار نشان داد.بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این تحقیق، روش  A-1می‌تواند جانشینی مناسب برای روش متداول MTF جهت پایش کیفیت لجن دفعی تصفیه‌خانه‌های فاضلاب باشد. این روش با مزایایی نظیر سادگی و سرعت در ردیابی کلیفرم‌های مدفوعی در عرض 24 ساعت می‌تواند اطلاعات مفیدی را در ارتباط با دانسیته کلیفرم‌های مدفوعی در لجن فراهم نماید.واژه‌های کلیدی: لجن، کیفیت میکروبی، کلیفرم مدفوعی، روش تخمیر چند لوله‌ای، روش A-1.
متن کامل [PDF 258 kb]   (1162 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1401/12/13 | انتشار: 1401/12/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb