دوره 7، شماره 6 - ( 12-1390 )                   جلد 7 شماره 6 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

هدی رحیمی‌فرد ، حمیدرضا حیدری ، یاسر تبرایی ، محمد حاج‌آقازاده ، حسین مرادی ، دانیال عمرانی ، و همکاران.. تعیین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و عوامل مؤثر بر آن در بین کارگران کارگاه‌های تهیه مبل خام به روش ارزیابی سریع کل بدن (REBA). مجله تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (6)

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-324-fa.html


چکیده:   (1027 مشاهده)
مقدمه: صنعت مبل بخشی از صنایع نیمه سنگین کشور را تشکیل می دهد که اغلب نقش کارکنان در فرایندهای تولید اجتناب ناپذیر است. لذا ارزیابی و تشخیص عوامل خطر اختلالات اسکلتی- عضلانی، اقدامی مهم در فعالیت های کنترلی و پیش گیرانه از این گونه اختلالات ناشی از کار محسوب می شود. عملکرد تولید در بیشتر فعالیت های مبل سازی با جا به جا کردن بار سنگین، بزرگ و سخت همراه است و شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از جمله عوارض شغلی در این صنعت می باشد. بنابراین این پژوهش، با هدف تعیین میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و تعیین عوامل خطر ایجاد کننده آن به روش تحلیل شغلی ارزیابی سریع بدن (Rapid entire body assessment یا REBA) در کارگران صنعت مبلمان سازی انجام گرفت. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی بود. به منظور بررسی وضعیت های انجام کار افراد در حرفه مبل سازی، 197 نفر از کارگران این حرفه به صورت تصادفی انتخاب شدند. وضعیت بدنی آن ها با روش تحلیل شغلی ارزیابی سریع بدن (REBA) و پرسش نامه نوردیک مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار 16SPSS و آزمون های آماری t-test Independent، 2χ و Fisher__AWT_QUOTE__s exact test تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در این صنعت بالا بود. همچنین مشخص گردید که سابقه کار و ساعات کار روزانه از فاکتورهای بسیار تأثیر گذار، با بیشترین ارتباط در بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی در اندام های نه گانه بوده اند (05/0 > P). از سوی دیگر نتیجه تحلیل ارزیابی سریع بدن افراد نمونه نشان داد که وضعیت کاری و نوع وظیفه از پارامترهای بسیار مهم در بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی این افراد بود. بحث و نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد که شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در اندام های کمر، زانو، پا، دست و مچ دست بالا بوده است. همچنین وضعیت های بدن کارگران این کارگاه ها نیاز به اصلاح داشت. لذا پیشنهاد شد که شرایط و ایستگاه های کاری آن ها بهینه سازی شود و همچنین دوره های آموزشی کوتاه مدت و متناوب برای آن ها تشکیل گردد.
متن کامل [PDF 272 kb]   (732 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1401/12/13 | انتشار: 1401/12/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb