محسن حیدری ، علی شهریاری ، ابراهیم قدس مفیدی ، حسینعلی طبرسا . ارزیابی آلودگی میکروبی آب میوههای دستساز (غیرپاستوریزه) هویج و طالبی در مراکز فروش آب میوه شهر گرگان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1390; 7 (6)
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-327-fa.html
چکیده: (1132 مشاهده)
مقدمه: در ایران فروش آب میوههای غیر پاستوریزه که به روش دستی تهیه میشود، رایج است. از آنجایی که در تهیه و توزیع این فرآوردهها موازین بهداشتی به طور کامل رعایت نمیگردد، احتمال بروز عفونتهای غذایی افزایش مییابد. هدف این مطالعه، ارزیابی آلودگی میکروبی آب میوههای دستساز بود.روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی در نیمه اول سال 1388 انجام گرفت. تعداد 100 نمونه آب هویج و آب طالبی به صورت تصادفی از مراکز فروش شهر گرگان جمعآوری و با رعایت استاندارد، به آزمایشگاه مواد غذایی منتقل گردیدند و از نظر انتروباکتریاسه و اشرشیاکلی آزمون شدند. دادهها پس از جمعآوری با استفاده از نرمافزار آماری SPSS آنالیز گردید.یافتهها: میزان آلودگی نمونههای آب هویج به انتروباکتریاسه و اشرشیاکلی به ترتیب برابر 29 و 17 درصد و میزان آلودگی نمونههای آب طالبی به انتروباکتریاسه و اشرشیاکلی به ترتیب 12 و 7 درصد بود. از کل 100 نمونه 33 درصد نمونه قابلیت مصرف نداشتند که سهم نمونههای آب هویج وآب طالبی به ترتیب 42 و 24 درصد بود.نتیجهگیری: منبع اصلی آلودگی میکروبی مراکز تهیه و توزیع آب میوه، عدم رعایت مقررات گندزدایی میوهها و عدم شستوشوی صحیح ظروف تولید و نگهداری آب میوهها بود. آموزش کارگران این مراکز برای کاهش میزان آلودگی ضروری است.واژههای کلیدی: آب میوه، غیر پاستوریزه، آب هویج، آب طالبی، میکروبی، اشرشیاکلی، انتروباکتریاسهصحیح نیست؟
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1401/12/13 | انتشار: 1401/12/13