پریناز شهسواری ، محمدحسن انتظاری ، زویا طاهر گورابی ، زهرا مقصودی ، بهرام سلیمانی ، علیاصغر پیله وریان . تعیین پروفایل لیپیدها و آپولیپو پروتئینهای سرم در دانشآموزان دختر مدارس ابتدایی شهرستان خمینیشهر در مقایسه با مقادیر مرجع و وضعیت تغذیهای آنها. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1391; 8 (1) :44-51
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-369-fa.html
1- مربی، گروه بهداشت مدارس آموزش و پرورش، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشجوی دکتری، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- دانشجوی دکتری، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه تغذیه، دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- استادیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نجف آباد، اصفهان، ایران
6- استادیار، گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1073 مشاهده)
مقدمه:تغییر در میزان چربیها، لیپو پروتئینها و آپولیپوپروتیئنهای سرم میتواند به عنوان یک عامل خطر قوی برای بیماریهای قلبی- عروقی محسوب شود (2، 1). مطالعه حاضر به بررسی سطح لیپیدها و آپولیپوپروتئینهای سرم در دختران مدارس ابتدایی شهرستان خمینیشهر پرداخت تا عواملی که دانشآموزان در حال حاضر و یا احتمالاً در آینده در معرض خطر ابتلا به افزایش چربی خون و ناراحتیهای قلبی- عروقی قرار خواهد داد، شناخته شود.روشها: صد نفر از دانشآموزان دختر مدارس ابتدایی شهرستان خمینیشهر به طور تصادفی انتخاب شدند. در حالت ناشتا از آنها نمونه خون گرفته شد. فرم اطلاعات شخصی، فرم موافقت شرکت در تحقیق و پرسشنامه یادآمد 24 ساعته برای سه روز (دو روز کاری و یک روز تعطیل) به والدین دانشآموزان داده شد که تکمیل کنند. سپس پرسشنامهها تجزیه و تحلیل آماری شدند. مقادیر کلسترول تام، HDLc،TG (Triglyceride) و LDLc به روش آنزیمی و مقادیر 1APOA و 100APOB به روش ایمینوتوربیدومتری اندازهگیری شد. نتایج با مقادیر مرجع و وضعیت تغذیهای مقایسه گردید.یافتهها: میانگین کلسترول تام (402/0 = P) و میانگین 1APOA (162/0 = P) با میانگین مرجع تفاوت معنیدار نداشت. میانگین TG (0001/0 = P)، HDLc (001/0 = P) و 100APOB (001/0 = P) به صورت معنیداری بالاتر از مقدار مرجع بود. میانگین LDLc (023/0 = P) به صورت معنیداری پایینتر از مقدار مرجع بود. بین پروتئین دریافتی از طریق غذا و مقدار 100APOB رابطه معنیدار و معکوس وجود داشت (212/0- = r، 034/0 = P). بین کلسترول دریافتی از طریق غذا و مقدار 1APOA رابطه معنیدار و مستقیم وجود داشت (250/0 = r، 012/0 = P). بین کربوهیدرات، فیبر و چربیهای دریافتی از طریق غذا با متغیرهای مورد مطالعه رابطه معنیدار وجود نداشت.نتیجهگیری: مقدار کلسترول تام در این دانشآموزان نرمال بود که با نتایج تحقیقات دیگر که در آمریکا و ژاپن روی بچهها انجام شده بود، هماهنگی داشت. پس مصرف چربیهای جانوری را برای آنها محدود نمیشود و در حد نیاز باید مصرف کنند. مقدار TG در این دانشآموزان بالاتر از مقدار مرجع بود چرا که 50 درصد انرژی آنها از کربوهیدرات تأمین شده بود. پس مقدار TG آنها نرمال باشد اما به علت مصرف زیاد کربوهیدرات تریگلیسیرید آنها بالا بود . بنابراین توصیه میشود غذاهای دریایی و کربوهیدراتهای پیچیده، سبزیجات و میوهجات را بیشتر مصرف کنند.کاهش مقدار LDLC در این بچهها به علت افزایش فعالیت فیزیکی و افزایش مصرف پروتئینهای گیاهی نسبت به پروتئینهای جانوری است. TG و HDLC رابطه معکوس با هم دارند. در این تحقیق با بالا بودن مقدار TG انتظار میرفت که مقدار HDLC پایین باشد که نتایج عکس این مطلب را تأیید کرد. بالا بودن مقدار HDLC به دلیل فعالیت فیزیکی زیاد در بچههاست چرا که در یک منطقه نیمه روستایی هستند. بالا بودن مقدار HDLC و نرمال بودن مقدار 1APOA به دلیل افزایش مقدار 2HDL در مقایسه با 3HDL است که در پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی بازدارندهتر هستند. با توجه به کاهش LDLC و افزایش مقدار 100APOB به نظر میرسد که ذرات LDLC از نوع ذرات تیپ B کلسترول باشد؛ یعنی LDLC با سایز کوچک که آتروژن است و نفوذپذیری بیشتری به درون عروق خونی دارد. از طرف دیگر افزایش TG باعث افزایش 100APOB میباشد. هیچ ارتباط معنیداری بین کربوهیدرات، فیبر و چربیهای دریافتی از طریق غذا با متغیرهای مورد مطالعه وجود نداشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1391/2/26 | انتشار: 1391/2/26