دوره 8، شماره 2 - ( 3-1391 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 228-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

زهره عبدی مقدم ، مریم میرلوحی . بررسی نحوه توزیع بطری‌های کودک پلیمری با نشان"بدون بیسفنل‌آ" در جامعه شهری اصفهان. تحقیقات نظام سلامت. 1391; 8 (2) :223-228

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: بیسفنل‌آ، ترکیبی افزودنی است که جهت ساخت پلاستیک‌های پلی‌کربناته استفاده می‌شود. به تازگی استفاده از این ماده در تهیه بطری‌های کودکان در بسیاری از کشورها ممنوع شده است. روش‌ها: این مطالعه مقطعی با هدف ارزیابی توزیع بطری‌های پلی‌کربناته و استاندارد کیفی آن‌ها در شهر اصفهان در سال 1390 صورت گرفت. 35 مغازه فروش لوازم کودک و 5 داروخانه در چهار منطقه مختلف اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: بطری‌ها بر اساس برند، کشور سازنده و عدم وجود بیسفنول‌آ مورد ارزیابی قرار گرفتند. کیفیت محصولات به طور مستقیم به قوانین کشور تولید کننده آن‌ها بستگی داشت؛ به طوری که در سه دسته ایرانی، آسیایی و اروپایی- آمریکایی تقسیم‌بندی گردیدند.بطری‌های ایرانی و اروپایی به ترتیب بیشترین و کمترین میزان توزیع را در بازار تشکیل می‌دادند. تفاوت در کیفیت استاندارد انواع بطری‌ها به مناطق جغرافیایی مورد بررسی آن‌ها مرتبط بود. بطری‌های با علامت "بدون بیسفنول‌آ" در محصولات اروپایی و تنها در دو منطقه اصفهان یافت شدند. نتیجه‌گیری: با توجه به توزیع بالای بطری‌های ایرانی در بازار داخلی چنین می‌توان نتیجه گرفت که بهبود و تجدید نظر در استانداردهای داخلی می‌تواند در کاهش مواجهه با بیسفنل‌آ در نوزادان ایرانی مؤثر باشد. بر این اساس، ارزیابی خطر دریافت بیسفنل‌آ از طریق بطری کودک در جامعه امری ضروری است. واژه‌های کلیدی: بیسفنل‌آ، بازار ایران، بطری کودک، پلی‌کربنات.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1391/3/26 | انتشار: 1391/3/26