دوره 8، شماره 4 - ( 7-1391 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 536-523 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

محمد مطلبی ، غلامرضا شریفی‌راد ، فیروزه مصطفوی ، سیامک محبی ، لیلا آزادبخت . بررسی عوامل مؤثر بر مصرف ماهی بر اساس سازه‌های مدل‌های آموزش سلامت. تحقیقات نظام سلامت. 1391; 8 (4) :523-536

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-434-fa.html


1- عضو هیأت علمی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، مشهد و دانشجوی دکتری، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشکاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- عضو هیأت علمی، دانشکاه علوم پزشکی قم، قم و دانشجوی دکتری، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (788 مشاهده)
بیماری‌های قلبی- عروقی به عنوان اولین عامل مرگ و میر در ایران شناخته شده است و تغذیه به عنوان اولین و مهم‌ترین عامل در بروز این بیماری‌ها معرفی شده است؛ به طوری که از مجموع 800 مورد مرگ و میر روزانه در کشور، 300 مورد مستقیم به تغذیه نامناسب مربوط می‌شود. در این میان، ماهی به عنوان غذای سلامتی مطرح است و مقدار مصرف آن در یک رژیم غذایی متعادل، دوبار در هفته توصیه شده است. متأسفانه مصرف سرانه ماهی در ایران بین 9-5/7 کیلوگرم در سال برآورد شده است و در اغلب استان‌ها این میزان به کم‌تر از 4 کیلوگرم می‌رسد. شناسایی عوامل مؤثر بر مصرف ماهی اولین گام در اصلاح و بهبود این رفتار است. تحقیق‌ها نقش عواملی مانند بو و مزه ماهی، ترس از استخوان‌های ریز ماهی، توانایی در آماده‌سازی و پخت و فواید درک‌شده را ثابت کردند. تأثیر نگرش فرد در مصرف ماهی غیر قابل انکار است. مدل‌های رایج در آموزش سلامت مؤلفه‌های اساسی را شناسایی نموند که در ایجاد و یا تغییر یک رفتار مؤثرند و به ضریب وزنی هر یک از این مؤلفه‌ها و سازه‌ها در جوامع مختلف تأکید نمودند. کالبدشناسی علل رفتار از هنرهای مدل‌های آموزش بهداشت می‌باشد. الگوها و مدل‌هایی که فرد را مسؤول رفتار می‌داند، شامل تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده، الگوی اعتقاد بهداشتی، عمل منطقی و مراحل تغییر می‌باشد. این بررسی درصدد تبیین عوامل مؤثر بر مصرف ماهی بر اساس مدل‌ها و الگوهای رایج در آموزش بهداشت است.
متن کامل [PDF 232 kb]   (448 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1391/7/24 | انتشار: 1391/7/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb