دوره 8، شماره 6 - ( 11-1391 )                   جلد 8 شماره 6 صفحات 1067-1058 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ehrampoush M, Pourzamani H, Pezeshki Najafabadi M. Benzene Removal from Aqueous Solution by Surface Modified Carbon NanotubesUsing Calcium Hypochlorite. HSR 2013; 8 (6) :1058-1067
محمد حسن احرام پوش ، حمید رضا پورزمانی ، مریم پزشکی نجف آبادی . بررسی کارایی نانولوله‌های کربنی چند جداره اصلاح شده با هیپوکلریت کلسیم در حذف بنزن از محلول‌های آبی. تحقیقات نظام سلامت. 1391; 8 (6) :1058-1067

1- استاد، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، شعبه پردیس بین‌الملل، یزد، ایران
2- استادیار، مرکز تحقیقات محیط ‌زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یزد، شعبه پردیس بین الملل، یزد، ایران
مقدمه: بنزن یک ترکیب فرار و تک حلقه ای آروماتیک است و در محصولات نفتی وجود دارد که مهم ترین نگرانی در مورد آن خاصیت سرطان زایی بنزن می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی قابلیت حذف بنزن با استفاده از نانولوله های کربنی چند دیواره و نوع اصلاح شده آن با هیپوکلریت کلسیم و هیپوکلریت سدیم از محلول های آبی بود. روش ها: در مطالعه حاضر غلظت بنزن 100 میلی گرم بر لیتر، غلظت نانولوله های کربنی 5/0 گرم بر لیتر و زمان تماس 1 ساعت و 2 ساعت و pH خنثی برای انجام آزمایش در نظر گرفته شد. نمونه های مورد نیاز به صورت شبیه سازی شده در آزمایشگاه ساخته شد و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی جرمی آنالیز گردید. یافته ها: ظرفیت جذب (qe) و راندمان حذف (R) برای بنزن توسط نانولوله های کربنی چند دیواره اصلاح شده با هیپوکلریت کلسیم (mg/g 6/188 = qe و 3/94 درصد = R) بیشتر از نانولوله های کربنی چند دیواره اصلاح شده با هیپوکلریت سدیم (mg/g 7/187 = qe و 9/93 درصد = R) و نانولوله های کربنی چند دیواره اصلاح نشده (mg/g 6/182 = qe و 3/91 درصد = R) می باشد. نتیجه گیری: نانولوله های کربنی اصلاح شده با هیپوکلریت کلسیم می تواند به طور مؤثری بنزن را از آب جذب نماید و دارای پتانسیل خوبی برای تصفیه آب و فاضلاب های آلوده به مواد نفتی است.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1391/11/27 | انتشار: 1391/11/27