Hajhashemi P, Sanei P, Khosravi Broujeni H, Sarrafzadegan N, Mohammadifard N, Sajadi F, et al . Dietary Intake of Vegetable Oils, Serum Lipids and Apolipoprotein Levels among Iranians. J Health Syst Res 2013; 8 (6) :959-971
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-470-fa.html
پریسا حاجی هاشمی ، پروانه صانعی ، حسین خسروی بروجنی ، نضال صراف زادگان ، نوشین محمدی فرد ، فیروزه سجادی ، و همکاران. و همکاران.. ارتباط میان میزان مصرف روغنهای گیاهی با سطوح آپولیپوپروتئینها و چربیهای سرم در ایرانیان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1391; 8 (6) :959-971
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-470-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، اصفهان، ایران
3- استاد، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
4- کارشناس ارشد، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
5- کارشناس، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
6- استاد، گروه علوم پایه، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی، اصفهان، ایران
7- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1048 مشاهده)
مقدمه: اثرات مضر روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه بر روی آپولیپوپروتئینها از چندین قسمت دنیا گزارش شده است، ولی اطلاعات اندکی از خاورمیانه در دسترس میباشد. این مطالعه با هدف، ارزیابی ارتباط میان نوع روغنهای گیاهی، چربیها و سطوح آپولیپوپروتئینهای سرم در ایرانیان صورت گرفت.روشها: در مطالعه مقطعی حاضر، اطلاعات 1772 فرد (795 مرد و 977 زن) 19 تا 81 ساله که به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای چند مرحلهای از سه شهرستان اصفهان، نجف آباد و اراک در «برنامه قلب سالم اصفهان» ( Isfahan healthy heart program یا IHHP) انتخاب شدند، استفاده شد. برای ارزیابی دریافتهای غذایی معمول شرکت کنندگان، از پرسشنامه بسامد خوراک معتبر استفاده شد. مصرف روغنهای گیاهی هیدروژنه (که برای پخت و پز در ایران استفاده میشوند) و مارگارین به عنوان گروه روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه و مصرف روغنهای سویا، آفتابگردان، ذرت، زیتون و کانولا به عنوان گروه روغنهای گیاهی غیر هیدروژنه در نظر گرفته شدند. کلسترول (کل، LDL، HDL) سرم، تریگلیسرید و آپولیپوپروتئینهای A و B به صورت ناشتا با روشهای استاندارد اندازهگیری شدند.یافتهها: شرکت کنندگان با بالاترین دریافت روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه و غیر هیدروژنه نسبت به کسانی که دریافت پایینتری داشتند، جوانتر بوده و وزن کمتری داشتند. مصرف بالای روغنهای گیاهی نیمه هیدروژنه و غیر هیدروژنه با دریافت پایینتر انرژی، کربوهیدرات، فیبر غذایی و دریافت بالای میوهها، سبزیجات، گوشت، شیر و غلات همراه بود. هیچ تفاوت معنیداری در سطوح آپولیپوپروتئین و چربیهای سرم بین چارکهای روغنهای گیاهی غیر هیدروژنه و نیمه هیدروژنه پس از تعدیل مخدوشگرهای بالقوه دیده نشد.نتیجهگیری: هیچ ارتباط معنیداری بین دریافت روغنهای گیاهی هیدروژنه و غیر هیدروژنه و سطوح آپولیپوپروتئین و چربیهای سرم یافت نشد. مطالعات بیشتری برای بررسی این ارتباط نیاز میباشد.;
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1391/11/27 | انتشار: 1391/11/27