Zahra Esfandiari, Mohammad Jalali, Hamid Ezzatpanah, Scott Weese, Mohammad Chamani. The Frequency of Clostridium difficile in Processing steps of hamburger. HSR 2013; 9 (S1) :1460-1468
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-543-fa.html
زهرا اسفندیاری ، محمد جلالی ، حمید عزت پناه ، اسکات وایز ، محمد چمنی . میزان فراوانی کلستریدیوم دیفیسیل در فرایند تولید فراورده گوشتی همبرگر. تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9
(S1) :1460-1468
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-543-fa.html
1- دانشجوی دکتری تخصصی علوم و صنایع غذایی، گروه تخصصی علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، گروه تخصصی علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- استاد، دانشکده پاتوبیولوژی، دانشگاه Guelph، اونتاریو، کانادا
5- دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (1003 مشاهده)
مقدمه: کلستریدیوم دیفیسیل به عنوان عامل اسهال ناشی از مصرف آنتی بیوتیک وکولیت با غشای کاذب است. محصولات گوشتی به عنوان یکی از منابع احتمالی انتقال کلستریدیوم دیفیسیل به انسان محسوب میشوند. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی کلستریدیوم دیفیسیل در فرایند تولید همبرگر با استفاده از روش کشت و آزمون بیوشیمیایی انجام گرفت. روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 211 نمونه شامل مواد اولیه متشکله و محصول نهایی همبرگر سه کارخانه فراورده گوشتی دارای گواهینامه HACPP و چهار کارخانه فاقد آن در استان اصفهان در فاصله زمانی تیر تا دی ماه1391 جمعآوری گردید. نمونهبرداری با سواب از سطوح ماشینآلات فرایند تولید نیز انجام گرفت. نمونهها در محیط مایع کلستریدیوم دیفیسیل موکسالاکتام نوروفلوکسازین"CDMN" غنیسازی و سپس در محیط CDMN آگار به صورت بیهوازی کشت داده شدند. پرگنههای مشکوک کلستریدیوم دیفیسیل در محیط بلاد آگار درشرایط بیهوازی دوباره کشت داده شد و با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی شناسایی گردید. نتایج حاصل با نرمافزار SPSS و آزمون آماری χ 2 مورد آنالیز و 05/0P معنیدار در نظر گرفته شد. یافتهها: فراوانی کلستریدیوم دیفیسیل در کارخانجات دارای گواهینامه HACCP ،5/5% و در کارخانجات فاقد گواهینامه،14% بود. بر پایه نتایج، اختلاف معنیداری در شیوع باکتری طی فصول مختلف (34/0 (P= مشاهده نشد ولی شیوع کلستریدیوم دیفیسیل در کارخانجات دارای گواهینامه HACCP در مقایسه با کارخانجات فاقد گواهینامه اختلاف معنیداری را نشان داد (03/0 = P). نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که احتمالا" مصرف همبرگر در انتقال کلستریدیوم دیفیسیل به انسان نقش دارد و اجرای اصول HACCP در کارخانجات تولیدکننده فراورده گوشتی همبرگر میتواند در کاهش شیوع کلستریدیوم دیفیسیل موثر باشد. واژههای کلیدی: کلستریدیوم دیفیسیل، فراورده گوشتی همبرگر، آزمون بیوشیمیایی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/5/19 | انتشار: 1400/5/19