Zahra Esfandiari, Mohammad Badiey, Mohammad Reza Maracy, Reza Sarhangpour, Elham Yazdani, Pooya Mahomoodian. Examination of Natamycin Content in Iranian Yoghurt Drink (Doogh) produced in dairy processing plants in Isfahan, Iran. J Health Syst Res 2013; 9 (S1) :1585-1594
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-551-fa.html
زهرا اسفندیاری ، محمد بدیعی ، محمدرضا مراثی ، رضا سرهنگ پور ، الهام یزدانی ، پویا محمودیان . بررسی محتوای نگهدارنده ناتامایسین در دوغهای تولیدی کارخانجات لبنی با وضعیت بهداشتی متفاوت در استان اصفهان. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9
(S1) :1585-1594
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-551-fa.html
1- معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، مرکز مطالعات محیط زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- آزمایشگاه مواد غذایی ابن سینا، اصفهان، ایران
چکیده: (1477 مشاهده)
مقدمه: ناتامایسین نگهدارندهای است که جهت کنترل کپک و مخمر در دوغ استفاده میشود در حالی که براساس قوانین سازمان غذا وداروی ایران استفاده از هرگونه نگهدارنده در دوغ ممنوع است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی محتوای نگهدارنده ناتامایسین در دوغهای تولیدی کارخانجات لبنی با وضعیت بهداشتی متفاوت در استان اصفهان بود.. روشها: این مطالعه مقطعی با هدف بررسی وضعیت مصرف ناتامایسین در استان اصفهان در تابستان 1391 در19 کارخانه لبنی تولیدکننده دوغ با وضعیت بهداشتی متفاوت با استفاده از دستگاه HPLC انجام گرفت. جهت ارزیابی وضعیت بهداشتی کارخانجات لبنی تولیدکننده دوغ از فرم ارزیابی برنامههای پیش نیازی مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده گردید. قسمت اول فرم؛ شامل 8 سؤال مربوط به بهداشت کارگران، قسمت دوم؛ 17 سؤال مربوط به تولید و فراوری، قسمت سوم؛ 8 سؤال مربوط به شستوشو/ ضدعفونی/ نظافت و قسمت چهارم؛11سؤال مربوط به شناسایی خطر و پایش است. پس از تکمیل فرم، کارخانجات به چهار گروه از نظر وضعیت بهداشتی به صورت کاملا"مطلوب، مطلوب، متوسط و نامطلوب تقسیم گردیدند. یافتهها: نتایج توصیفی این مطالعه نشاندهنده وجود ناتامایسین در چهار نمونه از دوغهای تولیدی در کارخانجات لبنی تولیدکننده دوغ با وضعیت بهداشتی متوسط بود. بر اساس نتایج حاصل از فرم؛ به ترتیب، 3 کارخانه (7/15%)، 6 کارخانه (5/31%)، 6 کارخانه (5/31%)، 4 کارخانه (3/21%) از وضعیت بهداشتی کاملا" مطلوب، مطلوب، متوسط و نامطلوب برخوردار بودند. نتیجهگیری: پیشنهاد میگردد که به کارگیری تدابیر بهداشتی در امر تولید و فراوری به همراه به کارگیری پیش نیازهای مربوط به شناسایی خطر و پایش در راستای اجرای سیستم HACCP، با دقت بیشتری در کارخانجات تولیدکننده غذایی انجام گیرد تا بتوان کنترل آلودگی میکروبی در محصولات غذایی را بدون استفاده از نگهدارندهها عملی نمود. واژههای کلیدی: ناتامایسین، بهداشت، چک لیست ارزیابی برنامههای پیشنیازی، دوغ
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/5/19 | انتشار: 1400/5/19