جلد 9 - ویژه نامه تغذیه                   جلد 9 - ویژه نامه تغذیه صفحات 1604-1595 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Parastoo Yarmohammadi, Gholamreza Sharifirad, Leila Azadbakht, Asyeh Pirzadeh, Parisa Yarmohammadi. Survey of factors associated with fruit and vegetable Consumption among high school students’ using the Theory of Planned Behavior in Isfahan: 2011-2012. J Health Syst Res 2013; 9 (S1) :1595-1604
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-552-fa.html
پرستو یارمحمدی ، غلامرضا شریفی راد ، لیلا آزادبخت ، آسیه پیرزاده ، پریسا یارمحمدی . بررسی عوامل مرتبط با مصرف میوه و سبزیجات در دانش‌آموزان دبیرستانی شهر اصفهان با استفاده از تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده در سال تحصیلی 1392-1391. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9 (S1) :1595-1604

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-552-fa.html


1- کارشناسی ارشد گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ، کارشناس پژوهشی بیمارستان کاشانی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- استاد، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
3- دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان،
4- دانشجوی دکتری آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری، دبیر زیست‌شناسی، آموزش و پرورش شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکیده:   (1475 مشاهده)
مقدمه: امروزه در میان نوجوانان، سبک زندگی کم‌تحرک همراه با رژیم غذایی حاوی مقادیر کم میوه و سبزیجات و میزان بالای کربوهیدرات پیچیده و چربی به طور چشمگیری افزایش یافته است. این رفتارهای ناسالم با چاقی، دیابت نوع دو، فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی عروقی در ارتباط می‌باشد. هدف از این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با مصرف میوه و سبزی در میان دانش آموزان دبیرستانی با استفاده از تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده (TPB) جهت شناخت متغیرهای موثری که در مداخلات مورد توجه قرار می‌گیرد، می‌باشد.              روش‌ها: در یک مطالعه توصیفی – تحلیلی در سال تحصیلی 1392-1391 با استفاده روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای، 648 دانش‌آموز دبیرستانی که پرسشنامه مبتنی بر سازه‌های تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده شامل: نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری درک‌شده، قصد و مصرف میوه و سبزیجات را تکمیل نمودند، انتخاب شدند. آنالیز آماری داده‌ها با استفاده از آزمون‌های توصیفی، همبستگی اسپیرمن، من ویتنی، کروسکال والیس و رگرسیون خطی انجام شد. یافته‌ها: میانگین سنی آزمودنی‌ها 63/15 با انحراف معیار 02/1 بود. نتایج مطالعه نشان داد میانگین مصرف روزانه میوه‌ها و سبزیجات در جنس دختر به ترتیب 75/1 و36/1 و در پسران 46/1 و24/1 در روز بود. اجزای تئوری با هم دیگر به خوبی قصد مصرف میوه و سبزیجات را در دانش‌آموزان پیش‌بینی می‌کردند که میزان R2 حدود43% به دست آمد. کنترل رفتاری درک‌شده و سپس نگرش و هنجارهای انتزاعی مهم‌ترین متغیرهای پیش‌گویی‌کننده قصد بودند. نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد که ارتقا کنترل رفتاری درک‌شده دانش‌آموزان برای افزایش مصرف میوه و سبزیجات باید به عنوان اولویت‌های برنامه‌های ارتقا‌دهنده سلامت در میان دانش‌آموزان در نظر گرفته شود. همچنین نتایج حاکی از آن می‌باشد که تئوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده می‌تواند به عنوان یک چهارچوب مناسب جهت افزایش رفتارهای تغذیه‌ای سالم از جمله مصرف میوه و سبزیجات برای نوجوانان به کار رود. واژه‌های کلیدی: میوه و سبزیجات، دانش‌آموزان، تئوری رفتار برنامه‌ریزی شده
متن کامل [PDF 248 kb]   (876 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/5/19 | انتشار: 1400/5/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb