Elahe Zakizadeh, Shima Jazayeri, Elham Faghihimani, Mahmoodreza Gohari, Ahmad Esmaillzadeh. The effect of purslane seeds on glycemic status and lipid profiles of type 2 diabetic patients: a randomized controlled cross-over trial. J Health Syst Res 2013; 9 (S1) :1638-1648
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-557-fa.html
الهه زکی زاده ، شیما جزایری ، الهام فقیهایمانی ، محمودرضا گوهری ، احمد اسماعیلزاده . بررسی اثر مصرف دانه خرفه بر شاخصهای گلیسمیک و فراسنجهای لیپیدی سرم در بیماران دیابتی نوع دو: کارآزمایی بالینی متقاطع. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9
(S1) :1638-1648
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-557-fa.html
1- گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران، گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
2- گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشاه علوم پزشکی تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات غدد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- گروه آمار و ریاضی، مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
5- مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1442 مشاهده)
مقدمه: اطلاعات محدودی در مورد اثر خرفه بر دیابت وجود دارد. اکثر مطالعات قبلی اثرات سودمند خرفه در مدلهای حیوانی را نشان دادهاند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر دانه خرفه بر وضعیت گلایسمیک و پروفایل لیپیدی در افراد دیابتی نوع 2 انجام شد. روشها: این کار آزمایی بالینی متقاطع روی 48 فرد دیابتی انجام گرفت. شرکتکنندگان به صورت تصادفی به یکی از دو گروه مداخله که روزانه 10 گرم دانه خرفه آسیاب شده همراه با 240 سیسی ماست کم چرب (5/1%) یا گروه کنترل که روزانه تنها 240 سیسی ماست کم چرب (5/1%) به مدت 5 هفته دریافت کردند، تخصیص داده شدند. پس از 2 هفته دوره پاکسازی، گروهها به مدت 5 هفته جابجا شدند. در ابتدا و انتهای هر فاز نمونههای خون سیاهرگی ناشتا به منظور اندازهگیری سطح گلوکز ناشتای پلاسما، سطح سرمی انسولین و پروفایل لیپیدی جمعآوری شدند. یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان مطالعه 4/51 بود. پس از مصرف خرفه کاهش معنیداری در وزن (57/0- در برابر 09/0 کیلوگرم، 003/0=P) و نمایه توده بدنی (23/0- در برابر 02/0کیلوگرم بر متر مربع،004/0=P) مشاهده شد. علی رغم کاهش جزئی گلوکز ناشتای پلاسما (10/2- در برابر 77/2- میلی گرم بر دسی لیتر، 9/0 =P) تغییر معنیداری در سطح سرمی انسولین و HOMA-IR پس از مصرف خرفه دیده نشد. با اینکه مصرف خرفه باعث کاهش معنیداری در سطح سرمی تریگلیسرید (5/25- در برابر 8/1- میلی گرم بر دسی لیتر، 04/0=P) شد اما بر HDL-c, LDL-c و کلسترول تام اثر معنیداری نداشت. بعد از 5 هفته مصرف خرفه، کاهش معنیداری در فشار خون سیستولیک (33/3- در برابر 5/0 میلی متر جیوه،01/0=P) و همچنین کاهش حاشیهای در فشار خون دیاستولیک (12/3- در برابر 93/0- میلیمتر جیوه، 09/0=P) مشاهده شد. نتیجهگیری: مصرف دانه خرفه به مدت 5 هفته در افراد دیابتی نوع دو باعث بهبود شاخصهای تنسنجی، سطح سرمی تریگلیسرید و فشار خون شد. مطالعات بیشتری برای اندازهگیری مقدار مناسب مصرفی در بیماران دیابتی مورد نیاز است. واژههای کلیدی: خرفه، دیابت، وضعیت گلایسمیک، هیپرلیپیدمی، گیاهان دارویی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/5/19 | انتشار: 1400/5/19