Amir Hossein Nafez, Mahnaz Nikaeen, Maryam Hatamzadeh, Bibi Fatemeh Nabavi, Akbar Hassanzadeh. evaluate the change in population of coliform bacteria and Salmonella spp. in composting process of municipal wastes. HSR 2013; 9 (8) :837-850
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-665-fa.html
امیر حسین نافذ ، مهناز نیکآئین ، مریم حاتم زاده ، بی بی فاطمه نبوی ، اکبر حسن زاده . بررسی کارایی فرایند کمپوست سازی در حذف باکتریهای شاخص و پاتوژن از مواد زاید شهری در کارخانه کمپوست شهر اصفهان. تحقیقات نظام سلامت. 1392; 9 (8) :837-850
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-665-fa.html
1- دانشجوی دکترای مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط ، مرکز تحقیقات محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- کارشناس میکروبیولوژی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- مربی، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت و مرکز تحقیقات محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران
چکیده: (797 مشاهده)
مقدمه: برای تولید کمپوست مناسب، پایش میکروارگانیسمهای شاخص و پاتوژن ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی باکتریهای کلیفرم و سالمونلا در کمپوستسازی از زایدات شهری و پس از استفاده ازکمپوست بر روی خاک، انجام شد. روشها: نمونهبرداری از 5 قسمت شامل زباله خام، توده اولیه، مرحله فعال، خنک شدن و محصول مرحله فعال (ترموفیلیک)، خنک شدن و محصول (تثبیت)، در ماههای آذر، دی و بهمن 1390 به دفعات 5 مرتبه انجام شد. پارامترهای بررسی شده عبارتند از: دما، رطوبت، C/N و pH ، کلیفرمهای کل و مدفوعی و سالمونلا . برای بررسی وضعیت کمپوست در خاک، 5 کیلوگرم از کمپوست بر روی خاک پخش گردید و تا 20 روز پس از استفاده، نمونهبرداری و آزمایشات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک در فواصل 5 روز یکبار انجام شد. یافتهها: حداقل و حداکثر دما مربوط به زباله خام و مرحله ترموفیلیک با C° 22 و C°61 بود. میانگین کلیفرمهای کل و مدفوعی از MPN/gDW107×71/1 و 107×02/1 در زباله خام به MPN/gDW 103×3/2 و 103×18/1 در محصول کمپوست کاهش یافت. میانگین سالمونلا در زباله خام MPN/gDW 415 بوده که مقدار آن به MPN/gDW28 در کمپوست رسید. جمعیت کلیفرمهای کل و مدفوعی پس از استفاده از کمپوست روند کاهشی داشته و پس از 20 روز به حدود MPN/gDW 150 و 18 رسید. مقدار سالمونلا نیز از MPN/gDW 28 در کمپوست در طول 5 تا 10 روز به نزدیک صفر رسید. نتیجهگیری: این بررسی نشان داد مرحله ترموفیلیک بیشترین تاثیر را بر روی کاهش باکتریهای کلیفرم و مرحله تثبیت بیشترین تاثیر را بر سالمونلا دارد. اما با توجه به آلودگی کمپوست استفاده شده بر روی زمین به دلیل بالاتر بودن مقادیر کلیفرم مدفوعی و سالمونلا نسبت به مقادیر استاندارد، بایستی برای کاربرد این کمپوست جهت محصولاتی که در تماس با زمین هستند فاصله زمانی مناسب بین استفاده از کمپوست و برداشت محصول در نظر گرفته شود. واژههای کلیدی: مواد زاید، کمپوستسازی، باکتریهای شاخص و پاتوژن
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1392/8/24 | انتشار: 1392/8/24