دوره 10، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 639-628 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fateme Sadat Sadeghzadeh, Behrouz Akbari-Adergani. Bioaccumulation and Exposure Assessment of Lead and Cadmium Due to Consumption of Penaeus semisulcatus A Post-market Surveillance in Tehran 2012. J Health Syst Res 2014; 10 (3) :628-639
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-709-fa.html
فاطمه سادات صادق زاده ، بهروز اکبری آدرگانی . ارزیابی پتانسیل تجمع زیستی و میزان مواجهه با سرب و کادمیوم ناشی از مصرف میگوی ببری سبزدر شهر تهران در سال 1391. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1393; 10 (3) :628-639

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-709-fa.html


1- کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، یزد، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و دارو، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
چکیده:   (1160 مشاهده)
 مقدمه: کنترل ایمنی فراورده‎های شیلات از نظر تجمع فلزات سنگین یکی از موارد مهمی است که برای حفظ سلامت افراد جامعه و نیل به تضمین ایمنی این ماده غذایی ارزشمند باید مورد توجه قرار گیرد. هدف از این تحقیق، ارزیابی پتانسیل تجمع زیستی و میزان مواجهه با سرب و کادمیوم ناشی از مصرف میگوی ببری سبز در شهر تهران در سال 1391 می‌باشد.روش‌ها: نمونه‌های میگو به صورت تصادفی از چهار منطقه عمده عرضه آبزیان در مناطق جنوب، شمال، شرق و غرب شهر تهران در سال 1391 در دوره زمانی عرضه میگوی ببری سبز غیرمنجمد نمونه‌برداری شدند. پس از انجام عملیات آماده‌سازی و هضم قسمت‌های عضله و پوسته میگو، مقادیر فلزات سنگین سرب و کادمیوم توسط دستگاه طیف سنجی نشر اتمی پلاسمای جفت شده القایی اندازه‌گیری شد و میزان مواجهه مصرف‌کنندگان با این عناصر مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته‌ها: نتایج نشان داد که میزان میانگین تجمع سرب در پوست و عضله میگو به ترتیب 59/1 ± 37/5 و 12/1 ± 59/5 و برای فلز کادمیوم به ترتیب 61/0 ± 11/1 و 62/0 ± 79/1 میکروگرم بر کیلوگرم می‌باشد. هم‌چنین میانگین غلظت سرب و کادمیم در عضله بیش از غلظت آن در پوست میگو می‌باشد. اختلاف بین میانگین تجمع سرب و کادمیم در بخش خوراکی میگو معنی‎دار نیست. میزان مواجهه مصرف‌کنندگان با سرب و کادمیم ناشی از مصرف بافت خوراکی میگو به ترتیب یک پنجاهم و یک سی‎ام مقدار مجاز درنظر گرفته شده برای میزان دریافت روزانه موقتی می‌باشد.نتیجه‌گیری: ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ میانگین غلظت سرب و کادمیم در بخش خوراکی میگو با استانداردهای ملی و بین‌المللی نشان می‌دهد که مقدار این عناصر کمتر از حد مجاز بوده و خطری برای سلامت مصرف‌کننده ندارد. نتایج مفید حاصل از این ارزیابی از سطح عرضه می‎تواند به عنوان الگویی جهت پایش سلامت میگو و سایر آبزیان مورد استفاده قرار گیرد.واژه‌های کلیدی: فلزات سنگین، میگوی ببری سبز، پلاسمای جفت شده القایی، سطح عرضه
متن کامل [PDF 480 kb]   (523 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1393/7/23 | انتشار: 1393/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb