دوره 10، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 607-599 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Reza Charkhandaz Yeganeh, Jalal ASbbasi, Habibollah Dehghan. Evaluation of Relationship Among Wet Bulb Globe Temperature index , Oral Temperature & Heat Strain Scoring Index In Bakers of Isfahan. J Health Syst Res 2014; 10 (3) :599-607
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-711-fa.html
رضا چرخ انداز یگانه ، جلال عباسی ، حبیب اله دهقان شهرضا . ارزیابی میزان مواجهه با گرما در کارگران نانوایی‌های شهر اصفهان با کاربرد شاخص دمای تر گویسان، شاخص نمره استرین گرمایی و دمای دهانی. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1393; 10 (3) :599-607

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-711-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (1307 مشاهده)
مقدمه: گرما یکی از مهم‌ترین عوامل زیان‌آور بسیاری از محیط‌های کاری از جمله نانوایی‌ها است که می‌تواند موجب بروز بیماری‌های مرتبط با گرما و کاهش بهره‌وری می‌شود. این مطالعه با هدف ارزیابی مواجهه کارگران شاغل در نانوایی‌های شهر اصفهان با تنش‌های حرارتی محیط کار خود از طریق بررسی ارتباط بین شاخص دمای تر گویسان (WBGT یا Wet Bulb Globe Temperature) ، شاخص نمره‌گذاری استرین گرمایی (HSSI یا Heat Strain Scoring Index) و دمای دهانی انجام شد.روش‌ها: این مطالعه مقطعی در ماه‌های اردیبهشت تا تیر سال 1392 روی 82 نفر از کارگران شاغل در 43 واحد نانوایی شهر اصفهان انجام شد. جهت ارزیابی استرس گرمایی محیط کار از شاخص دمای تر گویسان (WBGT) و برای بررسی استرین گرمایی از دمای دهانی و شاخص نمره استرین گرمایی (HSSI) استفاده گردید. جهت بررسی ارتباط بین شاخص دمای تر گویسان، شاخص نمره‌گذاری استرین گرمایی و دمای عمقی نیز از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.یافته‌ها: کارگران نانوایی در معرض استرس‌های حرارتی محیط کار خود قرار داشتند. بیشتر از 50 درصد افراد مورد بررسی دچار استرین گرمایی بودند. هم‌چنین میزان استرس گرمایی در نانوایی‌های با تکنولوژی پخت سنتی بیشتر از نانوایی‌های با تکنولوژی پخت ماشینی بود به طوری که بیشتر از 68 درصد افراد شاغل در نانوایی‌های سنتی مواجهه غیر مجاز با استرس حرارتی داشتند. نتایج نشان داد که ضریب همبستگی پیرسون بین شاخص دمای تر گویسان و شاخص نمره استرین گرمایی بالاتر از 62/0 بود.نتیجه‌گیری: : بر اساس نتایج این مطالعه وضعیت استرس گرمایی در نانوایی‌های شهر اصفهان نگران‌کننده بود. به نظر می‌رسد برنامه‌ریزی در جهت کنترل استرس‌های گرمایی در نانوایی‌های شهر اصفهان ضروری باشد. در این پژوهش شاخص نمره استرین گرمایی رابطه معنی‌دار و مستقیمی با شاخص دمای تر گویسان نشان داد لذا به نظر می‌رسد بتوان از شاخص نمره استرین گرمایی در ارزیابی استرین حرارتی محیط‌های گرم مانند نانوایی‌ها استفاده کرد.واژه‌های کلیدی: تنش گرمایی، شاخص WBGT، شاخص HSSI، دمای دهانی، نانوایی‌های اصفهان
متن کامل [PDF 257 kb]   (1344 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1393/7/23 | انتشار: 1393/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb