1- دانشجوی کارشناسی، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشجوی دکتری، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1084 مشاهده)
مقدمه: غذاهای فراویژه و یا غذاهای عملکردی از دسته غذا- داروها محسوب میشوند که دارای خواص درمانی چشمگیری در پیشگیری و درمان انواع بیماریهای دژنراتیو وسرطانها میباشند. ترکیبات بیواکتیو اقلام مختلف غذایی متناسب بامزاج ذاتی بدن، روش زندگی، عملکرد جسمی و روحی و همچنین اصول و مبانی طب سنتی میتواند در کنترل اختلالات مزمن و هزینههای اقتصادی مثمر ثمر واقع شود. بدین منظور مطالعه حاضر به بررسی باورها و عقاید مردم در خصوص خواص غذا- داروها برمبنای تأثیر سردی، گرمی آنها میپردازد.روشها: این مطالعه مقطعی بر700 زن خانهدار اصفهانی از اردیبهشت تا بهمن ماه سال 90 اجراشده است. نمونهگیری باروش خوشهای سیستماتیک انجام شد. با استفاده از پرسشنامه نظرات و باورهای شرکتکنندگان درخصوص خواص غذاها از دیدگاه طب سنتی مورد بررسی قرار گرفت و سپس با مستندات معتبر طب سنتی ایران از جمله کتب "قانون در طب"، "الشامل فی الصناعه الطیبه" و "مخزن الادویه" مقایسه گردید. آنالیز دادهها با استفاده از جدول اعداد متقاطع و تست آماری مک نمار در نرمافزار SPSS نسخه 20 اجرا شد.یافتهها: نتایج حاصل از بررسیها نشان داد که30 نوع از اقلام و فرآوردههای غذایی عمدتا از دسته ادویه و چاشنیها، میوهجات، انواع گوشتها و انواع منابع کربوهیدراتهای ساده و مواد شیرینکننده بودند که این اقلام مذکور تحت عنوان غذاهای با طبع گرم از نظر عموم شرکتکنندگان مطرح گردیدند. نتیجه حاصل از مقایسهها حاکی از تطابق حدودا 50 درصدی اعتقادات زنان با مستندات مرتبط طب سنتی بود.نتیجهگیری: بررسی درصد توافق خواص مواد غذایی با مستندات، بیانگر لزوم تمرکز بر آموزش و فراهمسازی زمینه شناخت خواص غذا– داروها در زنان به عنوان مسؤول تغذیه خانواده میباشدکه میتواند در راستای پیشگیری، کنترل و درمان بیماریها مفید واقع گردد.واژههای کلیدی: غذاهای گرم، غذاهای عملکردی، غذاهای فراویژه، طب سنتی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1393/10/25 | انتشار: 1393/10/25