دوره 11، شماره 4 - ( 10-1394 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 774-769 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rastaghi S, Jafari-Koshki T, Mahaki B, Bashiri Y. The Study of Relative Incidence Risk of Esophageal Cancer in Iranian Counties by the Use of the Bayesian Space-Time Multilevel Model. HSR 2016; 11 (4) :769-774
صدیقه رستاقی ، توحید جعفری کوشکی ، بهزاد مهکی ، یوسف بشیری . تعیین خطر نسبی بروز سرطان مری در شهرستان‌های ایران با استفاده از مدل چند سطحی بیزی مکانی- زمانی. تحقیقات نظام سلامت. 1394; 11 (4) :769-774

1- کارشناس ارشد، گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
3- استادیار، گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- کارشناس ارشد، گروه آمار زیستی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
مقدمه: میزان بروز استاندارد شده‌ سنی سرطان مری در ایران برای زنان در رتبه پنجم و برای مردان در رتبه هشتم قرار دارد. در مطالعه حاضر، با توجه به ضرورت آگاهی از چگونگی توزیع جغرافیایی این سرطان، نقشه‌بندی بروز این سرطان در سطوح استانی و شهرستانی ترسیم شده است.روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی اکولوژیک است . جامعه مورد مطالعه از تمام بیماران مبتلا به سرطان مری بین سال‌های 1384 تا 1386 در ایران تشکیل شده است. جهت برآورد خطر نسبی سرطان مری، از مدل چند سطحی بیزی مکانی- زمانی‌ استفاده گردیده است. تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها با استفاده از رویکرد بیزی INLA (Integrated nested Laplace approximation) در نرم‌افزار R انجام شد.یافته‌ها: تعداد کل سرطان مری ثبت شده طی سال‌های 86-1384 در ایران 7160 مورد بوده است. بر اساس نتایج مدل سه سطحی با تعدیل تمامی عوامل خطر، روند تغییرات سالانه معنی‌دار و و به صورت افزایشی بوده است.نتیجه‌گیری: با توجه به برازش مدل سه سطحی با تعدیل عوامل خطر فعالیت فیزیکی و مصرف سیگار، مصرف میوه‌ها و سبزیجات و اضافه وزن، توصیه می‌شود که در مطالعات آینده از مدل‌های چند سطحی با تعدیل عوامل خطرساز مؤثر بیشتری استفاده شود. این مطالعه نشان داد که مناطق شمال شرقی، شمال غربی و بعضی از نقاط مرکزی ایران دارای بیشترین خطر بروز سرطان مری می‌باشد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1394/10/25 | انتشار: 1394/10/25