دوره 11، شماره 4 - ( 10-1394 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 682-677 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khorshidian N, Hashemian-Esfahani S S, Asadollahi-Shahir A A, Najimi A. The Relationship between Mental Disorders and Burnout in Health Practitioners. HSR 2016; 11 (4) :677-682
ندا خورشیدیان ، شروین السادات هاشمیان اصفهانی ، علی اصغر اسداللهی شهیر ، آرش نجیمی . ارتباط بین علایم اختلالات روانی و فرسودگی شغلی در کارکنان بهداشتی و درمانی. تحقیقات نظام سلامت. 1394; 11 (4) :677-682

1- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی بالینی، مرکز بهداشت شهرستان شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- استادیار، گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گلستان، ایران
3- دانشجوی دکتری، گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
4- دانشجوی دکتری، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف، تعیین رابطه بین علایم اختلالات روانی با فرسودگی شغلی در کارمندان دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.روش‌ها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی بود. تعداد 300 کارمند با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. علایم اختلالات روانی، متغیرهای پیش‌بین و فرسودگی شغلی، متغیرهای ملاک پژوهش حاضر بودند. نشانگان اختلالات روانی تجدید نظر شده و پرسش‌نامه شغلی Maslach (Maslach Burnout Inventory یا MBI)، ابزارهای جمع‌آوری داده‌ها بود.یافته‌ها: رابطه مثبت و معنی‌داری بین فرسودگی شغلی و کلیه نشانه‌های اختلالات روانی وجود داشت. پرخاشگری عامل پیش‌بینی کننده معنی‌دار خستگی هیجانی (52/0 = r، 001/0 > P) و مسخ شخصیت (41/0 = r، 010/0 = P) بود. از بین علایم اختلالات روانی، پرخاشگری (45/0 = r، 030/0 = P) و افکار پارانویید (45/0 = r، 001/0 > P) توانسته بودند به طور مثبت و معنی‌داری، بعد کاهش عملکرد را پیش‌بینی نمایند.نتیجه‌گیری: در میان علایم اختلالات روانی، پرخاشگری مهم‌ترین عامل پیش‌بینی کننده فرسودگی شغلی محسوب می‌شود. به نظر می‌رسد برنامه‌ریزی برای خدمات آموزشی، سازمانی و مداخلات روانی بر اساس نتایج مطالعه حاضر، می‌تواند نقش مهمی در ارتقای سلامت روان و رضایت شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی داشته باشد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1394/10/25 | انتشار: 1394/10/25