دوره 12، شماره 2 - ( 4-1395 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 195-190 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhad Forouharmajd, , Zahra Mohammadi, Jafar Salehian, Masoud Mosayebi. The Effect of Foam Thickness, Sound Intensity, and Air Layer on Sound Absorption Coefficient of Polyurethane Foam Using Transfer Function Method. HSR 2016; 12 (2) :190-195
فرهاد فروهر مجد ، زهرا محمدی ، جعفر صالحیان ، مسعود مصیبی . بررسی اثر ضخامت، شدت صوت و نحوه قرارگیری لایه هوا بر ضریب جذب صوت فوم پلی‌اورتان با استفاده از روش تابع انتقال. تحقیقات نظام سلامت. 1395; 12 (2) :190-195

1- استادیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: فوم پلی‌اورتان یکی از مواد جاذب صوت می‌باشد که در ایران به عوامل تأثیرگذار بر ضریب جذب صوت آن توجه چندانی نشده است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر ضخامت، وجود لایه هوا و میزان شدت صوت بر میزان جذب صوتی فوم پلی‌اورتان انجام شد.روش‌ها: در این مطالعه، لوله امپدانس طبق استاندارد ساخته شد و سپس ضریب جذب فوم پلی‌اورتان سلول باز (Open cell) با دو ضخامت 25 و 50 میلی‌متر اندازه‌گیری گردید. سپس هر دو ضخامت در 6 شدت صوت مختلف بررسی شد. همچنین، ضریب جذب فوم 25 میلی‌متری با 5/5 سانتی‌متر لایه هوا و فوم 50 میلی‌متری با 3 سانتی‌متر هوا در انتهای نمونه مورد سنجش قرار گرفت. علاوه بر این، اندازه‌گیری جذب برای فوم 40 میلی‌متری یک‌بار به صورت 2 سانتی‌متر فوم، 1 سانتی‌متر هوا و 2 سانتی‌متر فوم و در حالت بعد به صورت 4 سانتی‌متر فوم و 1 سانتی‌متر هوا در انتها انجام گردید.یافته‌ها: یافته‌های تعیین دقت و کارایی مطالعه نشان داد که لوله امپدانس با ضریب همبستگی 98/0 قابل استفاده می‌باشد. شدت صوت در هر دو ضخامت تأثیر چشمگیری در میزان جذب صوت نداشت. همچنین، لایه هوا در انتهای فوم 25 و 50 میلی‌متری سبب افزایش جذب در فرکانس‌های میانی و بالا شد. علاوه بر این، در مقایسه با فوم 5 سانتی‌متر بدون هوا، وجود 1 سانتی‌متر هوا بین فوم 40 میلی‌متری، باعث افزایش جذب در همه فرکانس‌های مورد مطالعه و در حالت 1 سانتی‌متر هوا در انتها سبب افزایش جذب در فرکانس‌های بالا گردید.نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج تحقیق، می‌توان ضریب جذب صوت فوم پلی‌اورتان سلول باز را با در نظر گرفتن ضخامت بیشتر با توجه به شرایط موجود و قرار دادن لایه هوا در پشت یا بین ماده جاذب بهبود بخشید.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1395/4/25 | انتشار: 1395/4/25