Safora Kadkhodaei, Mahnaz Nikaeen, Maryam Hatamzadeh, Amir Hossein Nafez, Akbar Hassanzadeh. Monitoring of Indicator and Pathogenic Bacteria during Sewage Sludge Composting Process. J Health Syst Res 2016; 12 (2) :160-165
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-861-fa.html
صفورا کدخدایی ، مهناز نیکآیین ، مریم حاتمزاده ، امیرحسین نافذ ، اکبر حسنزاده . پایش میکرو ارگانیسمهای شاخص و پاتوژن طی فرایند کمپوست سازی از لجن فاضلاب هضم شده بیهوازی. مجله تحقیقات نظام سلامت. 1395; 12 (2) :160-165
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-861-fa.html
1- کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- کارشناسی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
5- مربی،گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (1101 مشاهده)
مقدمه: تغییرات میکرو ارگانیسمهای شاخص و پاتوژن در فرایند کمپوست سازی، روند این فرایند و کیفیت محصول نهایی را مشخص میکند. هدف مطالعه حاضر، تعیین تغییرات جمعیت میکرو ارگانیسمهای شاخص و پاتوژن طی فرایند کمپوست سازی لجن فاضلاب هضم شده به صورت بیهوازی بود.روشها: سه توده به روش ویندرو با اختلاط لجن فاضلاب هضم شده به صورت بیهوازی با زایدات سبز باغبانی به عنوان عامل حجیم کننده به نسبتهای حجمی 1 به 1، 1 به 2 (1/2) و 1 به 3 (1/3) تهیه شد. یک توده لجن فاضلاب به عنوان شاهد بدون هر عامل حجیم کنندهای آماده گردید. نمونهبرداری از تودههای کمپوست طی سه ماه فرایند کمپوست سازی صورت گرفت. نمونههای کمپوست جهت تعیین پارامترهای فیزیکو شیمیایی و میکروبی آزمایش شدند.یافتهها: نتایج حاصل از بررسی دما نشان داد که توده لجن به مرحله ترموفیلیک نرسید و توده 1/1 نیز فاز ترموفیلیک کوتاهتری را نسبت به توده 1/2 و 1/3 طی کرد. تعداد کلیفرمهای کل، مدفوعی و استرپتوکوک مدفوعی در ابتدای فرایند کمپوست سازی به ترتیب MPN/gDW (MPN در گرم وزن خشک) 109، 108 و 105 در تودههای 1/2 و 1/3 بود. تعداد میکرو ارگانیسمها در طول فاز ترموفیلیک کاهش یافت و به حد بسیار پایین یا غیر قابل تشخیص برای کلیفرمهای مدفوعی و حدود 100 برای استرپتوکوکهای مدفوعی در تودههای فوق رسید. میزان سالمونلا در هر دو توده با افزایش دما، کاهش یافت و بعد 19 و 47 روز از آغاز فرایند کمپوست سازی به ترتیب در توده 1/3 و 1/2 به حد غیر قابل تشخیص رسید.نتیجهگیری: بررسی تغییرات میکروبی طی فرایند کمپوست سازی و محصول نهایی نشان داد که تودههای 1/2 و 1/3 در دستیابی به فاز ترموفیلیک و نابودی میکرو ارگانیسمهای بیماریزا موفق بودند. بنابراین، استفاده از این کمپوست در زمینهای کشاورزی، چمنها و باغها از نظر میکروبی بلامانع میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1395/4/25 | انتشار: 1395/4/25