دوره 12، شماره 4 - ( 10-1395 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 405-396 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kamali M, Pirooz M, Asadollahi M A, Tavakoli-Aminian S, Amin M M. Studying Municipal Sewer Line Blockage Due to Fat, Oil, and Grease Depositions and its Prevention Methods. HSR 2017; 12 (4) :396-405
مهدی کمالی ، مجید پیروز ، محمدعلی اسداللهی ، ثمانه توکلی امینیان ، محمد مهدی امین . بررسی نحوه‌ انسداد خطوط فاضلاب شهری در اثر تجمع رسوب‌های روغن و چربی و روش‌های مقابله با آن. تحقیقات نظام سلامت. 1395; 12 (4) :396-405

1- مربی، مرکز تحقیقات مهندسی فرایند و گروه فرایندهای شیمیایی، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان و دانشجوی دکتری، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده مهندسی محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- کارشناس ‌ارشد، گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، گروه زیست ‌فن‌آوری، دانشکده علوم و فن‌آوری‌های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
4- کارشناس ارشد، شرکت آب و فاضلاب مشهد، مشهد، ایران
5- دانشیار، مرکز تحقیقات محیط زیست و گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: گرفتگی‌های ناشی از رسوب روغن و چربی در خطوط فاضلاب، بخش عمده‌ای از کل گرفتگی‌های خطوط فاضلاب را در دنیا تشکیل می‌دهد. به‌ عنوان مثال، در بریتانیا و آمریکا حدود 50 درصد از گرفتگی‌ها به ‌دلیل رسوب روغن و چربی است. روش‌های مختلفی برای حل این مشکل وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. هدف از انجام پژوهش حاضر، دستیابی به دستورالعمل‌های اجرایی برای کاهش مشکلات ناشی از ایجاد رسوب چربی و روغن در شبکه‌های جمع‌آوری فاضلاب شهری بود.روش‌ها: تمام مقالات مرتبط مورد استفاده در این پژوهش از پایگاه‌های اطلاعاتی Science Direct، Google Scholar و Free Patents Online جستجو شد و مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، حدود 50 مقاله و گزارش که با موضوع مرتبط بودند، استفاده‌ گردید. در این میان، تجربیات عملی نویسندگان و مشاوره با کارشناسان خبره نیز کمک شایانی برای دستیابی به نتایج مناسب داشت.یافته‌ها: بررسی منابع علمی به‌ همراه تجربیات عملی نویسندگان در حل معضلات مربوط به ایجاد رسوب چربی و روغن در شبکه‌‌ جمع‌آوری فاضلاب شهری به ‌ویژه در شهر مشهد و مشاوره با کارشناسان خبره در این مورد نشان داد که به ‌منظور پیشگیری از انسداد خطوط فاضلاب ناشی از تشکیل این رسوب‌ها، چهار روش وجود دارد که شامل «اجرای دستورالعمل مدیریت پسماند روغن و چربی و نصب دستگاه چربی‌گیر در آشپزخانه، طراحی مناسب خطوط فاضلاب جدید و اصلاح خطوط فاضلاب موجود و برنامه شستشوی پیشگیرانه‌ منظم» بود.نتیجه‌گیری: انسداد خطوط فاضلاب ناشی از تشکیل رسوب‌های چربی و روغن، یکی از مشکلات بزرگ صنعت آب و فاضلاب در دنیا و کشور است. راهکارهای مختلفی برای مقابله با این مشکل پیشنهاد شده است. استفاده‌ هم‌زمان از چند روش پیشنهادی در پژوهش حاضر برای دستیابی به بالاترین بهره‌وری و نیز کم‌ترین هزینه‌ ممکن، می‌تواند ضمن کاهش یا جلوگیری از وقوع مشکلات احتمالی، هزینه‌های مالی و زیست محیطی ناشی از آن را کاهش دهد.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1395/10/26 | انتشار: 1395/10/26