دوره 13، شماره 3 - ( 7-1396 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 358-353 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohebian Z, Habibi E. Investigating Mental Workload and Job Satisfaction among Technicians in Emergency Medical Centers in Isfahan, Iran, in 2015. HSR 2017; 13 (3) :353-358
زهره محبیان ، احسان‌اله حبیبی . بررسی ارتباط بار ذهنی کار و رضایت شغلی در تکنسین‌های مراکز فوریت‌های پزشکی شهر اصفهان در سال 1394. تحقیقات نظام سلامت. 1396; 13 (3) :353-358

1- کارشناس ارشد، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر، ایرانشهر و دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استاد، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: پرسنل فوریت‌های پزشکی هنگام انتقال بیمار از محل حادثه تا مراکز درمانی باید دارای سرعت عمل و تصمیم‌گیری حیاتی، نظارت بر هوشیاری و علایم حیاتی وی باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان بار ذهنی کار، ارتباط و درجه تأثیر آن بر فاکتور رضایت شغلی در تکنسین‌های مراکز فوریت‌های پزشکی انجام شد.روش‌ها: مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر از نوع مقطعی بود که بر روی 82 نفر از پرسنل فوریت‌های پزشکی شهر اصفهان صورت گرفت. برای جمع‌آوری داده‌ها از نرم‌افزار NASA-TLX (The NASA task load index) به منظور بررسی بار ذهنی کار و پرسش‌نامه رضایت شغلی Visoki و Chrome برای سنجش رضایت شغلی استفاده گردید. آنالیز داده‌ها باآزمون t زوجی، ضریب همبستگی Pearson و نرم‌افزار SPSS انجام پذیرفت.یافته‌ها:کمترین میانگین نمره رضایت شغلی مربوط به پرداخت (9/1) بود. میانگین نمره بار ذهنی کار افراد در عملیات ساده (76/57) و پیچیده (87/82) به دست آمد. نمره رضایت شغلی کلی فقط با نمره ارزیابی عملکرد در عملیات ساده و پیچیده ارتباط مستقیمی داشت. ارتباط نمره کلی بار ذهنی با نمره رضایت شغلی در بعد کار مستقیم بود، اما در بقیه حیطه‌ها معنی‌دار نبود (05/0 < P). در ضمن، در آزمون t زوجی، میانگین نمره کلی بار ذهنی کار و تمامی ابعاد آن در عملیات پیچیده به طور معنی‌داری بیشتر از عملیات ساده بود (05/0 > P).نتیجه‌گیری: بار ذهنی کار در عملیات پیچیده می‌تواند به عنوان عاملی برای تعیین میزان سختی کار و ساعت کاری مناسب برای تکنسین‌های فوریت پزشکی استفاده شود. با توجه به بالا بودن نارضایتی افراد در بخش حقوق، مزایا و ارتقا، شاید بتوان با بهبود شرایط کاری پرسنل از طریق بازنگری میزان پرداخت حقوق و مزایا، رضایت شغلی این قشر مهم و حساس جامعه را افزایش داد.
واژه‌های کلیدی: بار ذهنی، رضایت شغلی، فوریت پزشکی
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1396/7/23 | انتشار: 1396/7/23