دوره 14، شماره 1 - ( 1-1397 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 67-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghan H, Haghshanas B, Jamshidi N, Tarahi M J, Azhdari M R. Evaluation of Iranian Cooling Vest (Ice Gel) and Phase Change Material Cooling Vest (Paraffin) on Physiological Strain Indices among the Workers in Hot-Wet Condition of Asaluyeh Region, Iran. HSR 2018; 14 (1) :62-67
حبیب‌اله دهقان ، بهنام حق‌شناس ، ناصر جمشیدی ، محمد جواد طراحی ، محمد رضا اژدری . ارزیابی جلیقه خنک‌کننده ایرانی (ژل یخ) و جلیقه خنک‌کننده تغییر فاز (پارافینی) بر روی شاخص‌های استرین فیزیولوژیکی کارگران در شرایط گرم و مرطوب عسلویه. تحقیقات نظام سلامت. 1397; 14 (1) :62-67

1- دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران
4- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5- کارشناس، شرکت پتروشیمی زاگرس، عسلویه، ایران
مقدمه: جهت پیشگیری از استرس گرمایی در محیط‌های کاری گرم، کاهش سطح استرس حرارتی کارگران امری ضروری است. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی و مقایسه تأثیر دو نوع جلیقه خنک‌کننده [جلیقه خنک‌کننده ایرانی (ژل یخ) و جلیقه خنک‌کننده تغییر فاز (پارافینی)] بر روی شاخص استرین فیزیولوژیکی (Physiological strain index یا PSI) کارگران در شرایط گرم و مرطوب عسلویه بود.روش‌ها: این پژوهش به روش مقطعی و مداخله‌ای بر روی 90 نفر از کارگران با سطح فعالیت جسمانی و لباس یکسان در منطقه عسلویه با میانگین دمایی 47 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 95 درصد در تابستان 1395 انجام شد. ضربان قلب، دمای دهانی، میزان تعریق و شاخص Wet-bulb globe temperature (WBGT) به مدت 120 دقیقه در هنگام استفاده از دو نوع جلیقه‌ها و در گروه شاهد اندازه‌گیری گردید.یافته‌ها: میانگین شاخص WBGT برای هر سه گروه 65/37 درجه سانتی‌گراد به دست آمد. میانگین ضربان قلب در گروه استفاده‌کننده از جلیقه خنک‌کننده ایرانی و پارافینی و شاهد به ترتیب 76/53، 91/89 و 07/97 ضربان در دقیقه، میانگین دمای دهانی به ترتیب 70/36، 63/78 و 36/36 درجه سانتی‌گراد و میانگین PSI به ترتیب 18/3، 29/2 و 12/6 بود. اختلاف معنی‌داری در میزان PSI بین گروه‌های مورد و گروه شاهد وجود داشت (001/0 > P).نتیجه‌گیری: جلیقه خنک‌کننده پارافینی و جلیقه خنک‌کننده ایرانی ژل یخ می‌توانند در شرایط گرم و مرطوب عسلویه در فصل تابستان به مدت90 دقیقه سطح استرس حرارتی کاربران را تا میزان قابل قبول و مناسبی کاهش دهند.
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1397/1/26 | انتشار: 1397/1/26