1- دانشجوی کارشناسی ارشد ، کمیته تحقیقات دانشجویی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
2- دانشیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی،گروه تغذیه جامعه،دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان
چکیده: (1176 مشاهده)
: مقدمه: امروزه سرطان به عنوان یک مشکل عمده سلامت و یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان مطرح است. شیوه زندگی و عادات غذایی، از علل عمده افزایش سرطان میباشد. نوشیدنیهای شیرین با توجه به اثراتشان بر هایپر گلیسمی، هایپر انسولینمی، کاهش حساسیت انسولینی و چاقی و ارتباط احتمالی آنها با سرطان، مورد توجه محققین قرار گرفتهاند. با توجه به نبود مطالعه مروری در زمینه ارتباط بین مصرف نوشیدنیهای شیرین و خطر ابتلا به سرطان، هدف مطالعه حاضر بررسی این ارتباط میباشد.روشها: به منظور بررسی مطالعات انجام شده در زمینه ارتباط مصرف نوشیدنیهای شیرین و ابتلا به سرطان، از جستجو در PubMed و Scirus استفاده شد.یافتهها: در اغلب مطالعات آیندهنگر انجام شده، ارتباط یا ارتباط معنیدار بین مصرف نوشیدنیهای شیرین و خطر ابتلا به سرطان مشاهده نشد. در حالی که در اغلب مطالعات مورد شاهدی، مصرف نوشیدنیهای شیرین با افزایش خطر نسبی ابتلا به سرطان همراه بود. در یک مطالعه حیوانی نیز مصرف کولا با افزایش بروز آدنومای پانکراس همراه بود.نتیجهگیری: بر پایه یافتههای حاصل از مطالعات انجام شده، به نظر میرسد که مصرف نوشیدنیهای شیرین به دلیل محتوای بالای کالری و قند ساده ممکن است موجب افزایش وزن، چاقی و مقاومت انسولینی در افراد گردد و احتمال خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.واژههای کلیدی: نوشیدنی های شیرین، سرطان، پانکراس، نوشابه ها
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1390/4/24 | انتشار: 1390/4/24