1- دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه، دانشکده پیراپزشکی،دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
2- استادیار،مرکز تحقیقات تغذیه وبیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز ،ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی ، دانشکده پزشکی ، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
4- دانشیار گروه تغذیه بالینی ،دانشکده تغذیه وعلوم غذایی،دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ،اصفهان ،ایران
چکیده: (1164 مشاهده)
مقدمه: بیماری پریودنتال یکی از بیماریهای رایج دهانی است که استرس اکسیداتیو نقش اساسی در پاتوژنز این بیماری ایفا میکند. شروع و پیشرفت این بیماری به تعادل دقیق بین بیوفیلمهای میکروبی دهانی و پاسخ میزبان بستگی دارد. یکی ازمهمترین عوامل در ابتلا، پیشگیری و درمان این بیماری تغذیه میباشد. با توجه به نقش استرس اکسیداتیو در پاتوژنز بیماری پریودنتال و کاهش ظرفیت تام آنتیاکسیدانی بدن در بیماران پریودنتال، توصیه به مصرف مناسب از مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان، میتواند در درمان این بیماران مفید واقع شود. هدف از این مطالعه مروری، بررسی نقش آنتیاکسیدانهای رژیم غذایی، در بیماری پریودنتال میباشد.روشها: کلیه مقالات مرتبط مورد استفاده در این مطالعه از پایگاه اطلاعاتی Pubmed و Google Scholar و Iranmedex ، که بین سالهای 1991 تا 2013 منتشر شده بودند، جستجو شد و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. پس از مطالعه خلاصه 60 مقاله بهدست آمده، متن کامل 30 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.یافتهها: مطالعات بررسی شده نشان دادند که آنتیاکسیدانهای رژیم غذایی مانند ویتامین ,C ویتامین ,E کارتنوئیدها (α و β کاروتن، β کریپتوگزانتین، زئوزانتین و لیکوپن) و پلیفنلها (پروآنتوسیانیدین و فلاونوئیدها) در جلوگیری از استرس اکسیداتیو و محافظت در برابر بیماری پریودنتال نقش بسزایی دارند.نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این مطالعه مروری میتوان نتیجه گرفت که، آنتیاکسیدانهای رژیم غذایی میتواند در پیشگیری و درمان بیماران پریودنتیت مفید واقع شوند.واژههای کلیدی: آنتیاکسیدان، بیماری پریودنتال، استرس اکسیداتیو
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1393/7/23 | انتشار: 1393/7/23