دوره 16، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 192-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gravand A, Zamani-Alavijeh F, Hassanzadeh A, Pourzamani H. The Survey of Knowledge, Attitude, and Performance among Housewives of Kouhdasht City, Iran, about Solid Waste Recycling in 2019. HSR 2020; 16 (3) :187-192
گراوند اصغر، زمانی علویجه فرشته، حسن‌زاده اکبر، پورزمانی حمیدرضا. بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان خانه‌دار شهر کوهدشت در رابطه با بازیافت پسماند در سال 1398. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (3) :187-192

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، گروه آموزش و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- استاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: ازدیاد پسماند، نتیجه‌ افزایش سریع جمعیت و توسعه‌ صنایع و بازیافت، راه برون‌رفت از این بحران است. اجرای موفق بازیافت نیاز به آگاهی و آموزش جوامع انسانی دارد. بدین منظور، هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان خانه‌دار شهر کوهدشت در رابطه با بازیافت پسماند در سال 1398 بود.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به روش مقطعی انجام شد، 403 زن خانه‌دار شهر کوهدشت به روش تصادفی چند مرحله‌ای انتخاب شدند و پرسش‌نامه آگاهی، نگرش و عملکرد نسبت به بازیافت را تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های همبستگی Pearson، Fisher's exact، 2χ و ANOVA در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‎ها: میانگین سنی زنان مورد بررسی، 24/33 سال بود. آگاهی نسبت به بازیافت در 5/65 درصد زنان ضعیف، 7/33 درصد متوسط و 8/0 درصد خوب گزارش شد. از نظر نگرش نیز 4/7 درصد ضعیف، 0/66 درصد متوسط و 6/26 درصد مطلوب بودند. عملکرد 5/65 درصد آن‌ها ضعیف، 5/33 درصد متوسط و تنها 0/1 درصد خوب بود. همچنین، ارتباط خطی مثبت و قوی بین نگرش و عملکرد زنان مشاهده شد (001/0 P،626/0 = r).
نتیجهگیری: آگاهی و عملکرد زنان خانه‌دار کوهدشت در زمینه‌ بازیافت، ضعیف و نگرش آن‌ها متوسط می‌باشد. بهتر است آگاه‌سازی شهروندان و به‌ ویژه زنان خانه‌دار از راه‌های مختلف دفع پسماند در این شهر امر مهمی تلقی شود و باید در دستور کار سازمان‌های متولی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: آگاهی، نگرش، عملکرد، زنان، بازیافت، پسماند
دریافت: 1399/10/4 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/9/10