دوره 16، شماره 4 - ( 11-1399 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 248-242 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malekpour-Shahraki Z, Maracy M, Entezari M H. The Effect of Selenium Supplementation on Glucose Homeostasis and Lipid Profile in Women with Metabolic Syndrome: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. HSR 2021; 16 (4) :242-248
ملک‌پور شهرکی زینب، مراثی محمد رضا، انتظاری محمد حسن. بررسی اثر مکمل‌یاری سلنیوم در هموستاز گلوکز و پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به سندرم متابولیک: کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور، کنترل‌ شده با دارونما. تحقیقات نظام سلامت. 1399; 16 (4) :242-248

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه علوم بهداشتی در تغذیه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استاد، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: سندرم متابولیک مجموعه‌ای از اختلالات شامل چاقی شکمی، عدم تحمل گلوکز، پرفشاری خون، بالا بودن تری‌گلیسرید (Triglyceride یا TG) و پایین بودن
High-density lipoprotein-cholesterol (HDL-c) می‌باشد که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی و دیابت نوع 2 را افزایش می‌دهد. به تازگی مشخص ‌شده است که سلنیوم می‌تواند در متابولیسم کربوهیدرات و چربی‌ها مؤثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مکمل‌یاری سلنیوم در هموستاز گلوکز و پروفایل لیپیدی زنان مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور بود و بر روی 70 نفر از زنان مبتلا به سندرم متابولیک در گروه سنی 20 تا 49 سال انجام گرفت. شرکت‌کنندگان به شکل تصادفی به دو گروه دریافت‌کننده سلنیوم و دارونما (هر گروه 35 نفر) تقسیم شدند و به مدت 8 هفته، روزانه 200 میکروگرم مکمل سلنیوم یا دارونما دریافت نمودند. نمونه خون ناشتا در ابتدای تحقیق و 8 هفته بعد از مکمل‌یاری جهت بررسی میزان قند خون ناشتا (Fasting blood sugar یا FBS)، انسولین ناشتا و لیپیدهای سرم گرفته شد.
یافته‌ها: پس از 8 هفته مداخله در دو گروه شرکت‌کننده، تفاوت معنی‌داری در هیچ ‌یک از متغیرهای مورد بررسی شامل FBS، انسولین، شاخص مقاومت انسولین
(
Homeostasis model of assessment-insulin resistance یا HOMA-IR)، شاخص حساسیت انسولین (Quantitative insulin sensitivity check index یا QUICKITG، کلسترول توتال (Total cholesterol یا TCHDL-c و Low density lipoprotein-cholesterol (LDL-c) مشاهده نگردید.
نتیجه‌گیری: مکمل‌یاری 200 میکروگرم سلنیوم به مدت 8 هفته، تأثیری بر شاخص‌های هموستاز گلوکز و پروفایل لیپیدی شرکت‌کنندگان مبتلا به سندرم متابولیک ندارد.
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1399/11/9 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1399/11/10