دوره 17، شماره 2 - ( 4-1400 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 96-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rangzan K, Kabolizadeh M, Mohammadi S. Assessment of Spatiotemporal Changes of NO2 Using TROPOMI Sensor in Khuzestan Province, Iran. HSR 2021; 17 (2) :87-96
رنگزن کاظم، کابلی‌زاده مصطفی، محمدی شاهین. بررسی زمانی- مکانی آلودگی دی‌اکسید نیتروژن در استان خوزستان با استفاده از سنجنده TROPOMI. تحقیقات نظام سلامت. 1400; 17 (2) :87-96

1- دانشیار، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2- استادیار، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
مقدمه: استان خوزستان یکی از بزرگ‌ترین استان‌های صنعتی ایران با آلاینده‌های زیاد در هوا می‌باشد. یکی از آلاینده‌های اصلی هوا، دی‌اکسید نیتروژن (Nitrogen dioxide یا NO2) است که بررسی آن در سطح استان برای مدیران و برنامه‌ریزان، می‌تواند بسیار حایز اهمیت باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مکانی- زمانی آلاینده NO2 در استان خوزستان با استفاده از ماهواره سنتینل 5 [سنجنده TROPOspheric Monitoring Instrument (TROPOMI)] انجام شد.
روش‌ها: ابتدا مقدار غلظت آلودگی NO2 تروپوسفری در هر ماه برآورد گردید. در مرحله بعد با استفاده از نرم‌افزار ArcMap، میانگین ماهانه از غلظت این آلاینده برای استان خوزستان به دست آمد. از طرف دیگر، موقعیت 100 صنعت مهم آلاینده هوا در استان خوزستان با استفاده از نقشه‌های Google Earth تهیه شد. در نهایت، شهرها و صنایع استان خوزستان به ترتیب میزان غلظت آلودگی NO2 تروپوسفری اولویت‌بندی گردید.
یافته‌ها: مقادیر بیشینه غلظت NO2 به ترتیب در شهرهای باوی، اهواز، آبادان و ماهشهر مشاهده گردید. تراکم این گاز در شهرهای ایذه، لالی و باغ‌ملک کمترین مقادیر را به خود اختصاص داد. در ماه‌های سرد سال، غلظت این آلاینده در شهرهای خرمشهر و بندر ماهشهر بیشتر از ماه‌های گرم سال بود. همچنین، نتایج تجزیه و تحلیل آلودگی این آلاینده در صنایع نشان داد که بیشترین غلظت آن در صنایع پتروشیمی فارابی مشاهده گردید و در اولویت‌های بعدی، می‌توان به صنایع فولاد خوزستان و پتروشیمی غدیر و رازی اشاره نمود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش، چنین می‌توان استنباط نمود که ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺑﺎ ﻏﻠﻈﺖ بالای NO2 در استان خوزستان، مربوط به شهرهایی ﺑﺎ تراکم جمعیت زیاد و فعالیت‌های صنعتی است.
دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1400/4/15 | انتشار: 1400/4/15