Research code: 35825
Ramezani-Mooziraji M, Sabour M, Dezvareh G, Ehteshami M. Life Cycle Assessment of Steel Production and Its Environmental Impacts. J Health Syst Res 2023; 19 (1) :85-94
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1357-fa.html
1- کارشناس ارشد، گروه محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
3- استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران
چکیده: (1901 مشاهده)
مقدمه: صنعت آهن و فولاد با وجود تأثیر بسزایی که بر اقتصاد جهانی دارند، بزرگترین مصرفکننده انرژی نیز محسوب میشوند و تولید گاز گلخانهای فراوانی نیز به همراه دارند. ایران یکی از ۱۰ کشور اول تولیدکننده فولاد میباشد که بیش از 77 درصد آن در کورههای قوس الکتریکی (Electric arc furnaces یا EAFs) تولید میشود. بنابراین، باید ارزیابی زیست محیطی درستی انجام گردد تا کمترین اثرات منفی را بر محیط زیست داشته باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی چرخه حیات تولید فولاد با روش EAF در ایران بود. این مطالعه عمده فرایندها و ورودیهای تأثیرگذار بر اثرات زیست محیطی تولید فولاد را مشخص و روشهای مؤثر برای جلوگیری از آلودگی را پیشنهاد کرد.
روشها: در این مطالعه، از نرمافزار SimaPro با پایگاه داده Ecoinvent و روش ارزیابی +IMPACT2002 استفاده شد. دادههای موجودی چرخه عمر از میانگین عملکرد کارخانجات در مدت یک سال تهیه گردید و واحد عملکردی نیز یک تن فولاد فولادنورد شده (کلاف) در نظر گرفته شد.
یافتهها: در میان اثرات زیست محیطی انرژی غیر تجدید شونده، گرمایش جهانی و تنفس ذرات معدنی به ترتیب بیشترین اثرات را داشتند؛ به طوری که این سه دسته، تأثیر 5/86 درصدی از کل اثرات زیست محیطی را شامل میشدند. در میان فرایندها، بیشترین اثرات مربوط به EAF (0/35 درصد) بود و فرایندهای تولید آهن اسفنجی و تولید گندله با سهیم بودن 9/28 و 1/17 درصد به ترتیب جایگاههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. بیشترین اثرات زیست محیطی حاصل از مواد ورودی نیز به ترتیب شامل برق مصرفی (8/33 درصد) و مصرف گاز (8/25 درصد) بود.
نتیجهگیری: با وجود پیشرفتهای قابل توجه در صنایع آهن و فولاد در دهههای اخیر، با این حال این صنایع هنوز مصرف انرژی و انتشارات کربن دیاکسید زیادی دارند. انجام یک ارزیابی چرخه حیات به تولیدکنندگان فولاد، امکان شناسایی فرایندهای تولیدکننده بیشترین آلودگی را میدهد تا برای بهبود آن برنامهریزیهای لازم انجام شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مهندسی بهداشت محیط دریافت: 1400/10/14 | پذیرش: 1401/9/2 | انتشار: 1402/1/15