دوره 19، شماره 4 - ( 10-1402 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 264-257 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 111111
Ethics code: مقاله مروری
Clinical trials code: مقاله مروری

Karimi-Zeverdegani S, Ordudari Z. Introduction and Review of Semi-Quantitative Risk Assessment of Chemicals in the Workplace by SQRA Method. HSR 2024; 19 (4) :257-264
کریمی زوردگانی سارا، اردودری زهرا. معرفی و مروری بر ارزیابی خطر نیمه کمی مواد شیمیایی موجود در محیط کار به روش ارزیابی ریسک نیمه کمی مواد شیمیایی (SQRA). تحقیقات نظام سلامت. 1402; 19 (4) :257-264

1- دانشیار، گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی، کمیته تحقیقات دانشجویی و گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت، داشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
افراد زیادی در سراسر جهان در مشاغل گوناگون با مواد شیمیایی مختلفی مواجهه دارند. تماس با مواد شیمیایی می‌تواند منجر به اثرات بهداشتی بی‌شماری گردد. نیاز روزافزونی برای ارزیابی ریسک مواد شیمیایی خطرناک و فرایندهای مرتبط با آن‌ها که بر سلامت افراد تأثیر می‌گذارد، وجود دارد. ارزیابی خطر شیمیایی باعث می‌شود تا تصمیمات مناسبی در مورد اقدامات کنترلی اتخاذ و از کارکنان در برابر اثرات نامطلوب مواد شیمیایی محافظت گردد. ارزیابی خطر سلامت به دو روش کیفی (با استفاده از ماتریس ارزیابی ریسک) یا کمی انجام می‌شود. از جمله روش‌های رایج در مبحث ارزیابی خطر مواجهه با مواد شیمیایی، می‌توان به روش ارزیابی ریسک نیمه کمی مواد شیمیایی دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور (Semi-quantitative risk assessment یا SQRA)، روش کمی ارایه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (United States-Environmental Protection Agency یا US-EPA)، روش Department of Occupational Safety and Health (DOSH)، روش Chemical Hazard Risk Management (CHARM) و روش Korea Occupational Safety and Health Agency’s (KOSHA) اشاره نمود. به دلیل کمبود داده‌های اپیدمیولوژیک و طولانی بودن روش‌های کمی، برخی از مطالعات از روش‌های نیمه کمی مانند SQRA به منظور ارزیابی خطر مواجهه با مواد شیمیایی خطرناک استفاده می‌کنند. در این پژوهش مروری، به معرفی روش SQRA در ارزیابی ریسک نیمه کمی مواد شیمیایی موجود در محیط کار پرداخته شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار
دریافت: 1400/12/19 | پذیرش: 1401/7/11 | انتشار: 1402/9/15