دوره 20، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 78-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.IAU.NAJAFABAD.REC.1398.116

Mikelani N, Rezaei-Jamaloei H, Taheri M, Didehban E. Structural Equation Modeling of Attitudes toward Marriage Based on Emotional Regulation and Schema Mode. HSR 2024; 20 (1) :70-78
میکلانی ناهید، رضایی جمالویی حسن، طاهزی مهدی، دیده‌بان الهام. مدل معادلات ساختاری نگرش به ازدواج بر اساس تنظیم هیجانی بین فردی و ذهنیت‌های طرحواره‌ای. تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (1) :70-78

1- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران
2- دکتری تخصصی، گروه روان‌شناسی، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران
3- استادیار، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه سجاد، مشهد، ایران
4- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش نسبت به ازدواج بر اساس ذهنیت‌های طرحواره‌ای با تأکید بر نقش میانجی‌گری تنظیم هیجانی بین فردی در دانشجویان انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه مقطعی و از نوع مدل‌یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد اصفهان در سال 1398 تشکیل داد که شامل 13254 نفر بودند. از جامعه مذکور بر اساس تئوری Muller، 320 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و پرسش‌نامه‌های‌ ذهنیت‌های طرحواره‌ای (Schematic Mindset Questionnaire یا SMQ)، نگرش به ازدواج Brateen و Rosen (Marital Attitude Scale یا MAS) و تنظیم هیجانی بین فردی (Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire یا IERQ) را تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری و روش برآورد حداکثر درست‌نمایی، در نرم‌افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: ذهنیت‌های طرحواره‌ای شامل «ذهنیت کودکانه، ذهنیت مقابله‌ای ناکارامد، ذهنیت‌ والدین ناکارامد و ذهنیت بزرگسال سالم» بر نگرش نسبت به ازدواج تأثیر مستقیمی داشت (05/0 > P). همچنین، تنظیم هیجانی بین فردی در روابط بین ذهنیت کودکانه، ذهنیت‌ مقابله‌ای ناکارامد و ذهنیت‌ والدین ناکارامد با نگرش نسبت به ازدواج نقش میانجی را ایفا نمود (05/0 > P)، اما این سازه رابطه بین ذهنیت بزرگسال سالم با نگرش نسبت به ازدواج را میانجی‌گری نکرد.
نتیجه‌گیری: با بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، می‌توان گفت که جهت اصلاح نگرش نسبت به ازدواج، می‌توان از پروتکل‌های مبتنی بر تغییر ذهنیت‌های طرحواره‌ای و تنظیم هیجانی بین فردی استفاده نمود.
دریافت: 1401/2/26 | پذیرش: 1402/2/19 | انتشار: 1403/1/15