دوره 20، شماره 2 - ( 4-1403 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 183-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: A-10-423-1

Naserirad M, Kargari N, Nikoomaram H. Health Impact Assessment of Thermal Power Plants Using the Life Cycle Assessment Approach. HSR 2024; 20 (2) :177-183
ناصری‌راد مهسا، کارگری نرگس، نیکومرام هانیه. ارزیابی اثرات بهداشتی نیروگاه‌های حرارتی با رویکرد ارزیابی چرخه حیات. تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (2) :177-183

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار، گروه محیط زیست، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
3- استادیار، گروه مدیریت محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مقدمه: انرژی به ویژه برق، یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های زندگی امروزی به شمار می‌رود و تولید آن فعالیتی ضروری و اجتناب‌ناپذیر می‌باشد، اما با اثرات زیست محیطی همراه است. در بین روش‌های تولید برق، برق حرارتی به علت استفاده از سوخت‌های فسیلی، دارای اثرات زیست محیطی قابل توجهی است. با این وجود، در بین نیروگاه‌های حرارتی، نیروگاه‌های سیکل ترکیبی که روش غالب تولید برق در ایران محسوب می‌شود، اثرات زیست محیطی کمتری دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی، کمی‌سازی و اولویت‌بندی اثرات زیست محیطی نیروگاه سیکل ترکیبی شهید رجایی با رویکرد ارزیابی چرخه حیات (Life cycle assessment یا LCA) بود.
رو‌ش‌ها: تاکنون روش‌های متفاوتی برای بررسی و ارزیابی اثرات زیست محیطی نیروگاه‌های سیکل ترکیبی انجام شده است، اما روش LCA، روش مناسب، کامل و جدیدی برای برآورد اثرات به صورت کمی می‌باشد. این روش قادر است اثرات را در طبقات مختلف از جمله اثرات بهداشتی (اثر بر سلامت انسان) مورد کمی‌سازی و ارزیابی قرار دهد و بر اساس استاندارد ISO 14040 انجام شده است. با توجه به طبقه اثر هدف (اثرات بهداشتی)، سه روش برای تعیین ویژگی و ارزیابی اثرات شامل EDIP، EPS و IMPACT2002 انتخاب و بدین منظور از نرم‌افزار SimaPro استفاده گردید.
یافته‌ها: بر اساس محاسبات انجام شده، روش EPS بیشترین تعداد اثرات بهداشتی را مشخص نمود. روش‌های IMPACT2002 و EDIP هر کدام سه طبقه اثر بهداشتی را ارایه کرد، اما روش EDIP به صورت کلی سمیت مؤثر بر سلامت انسان را ناشی از سمیت هوا، خاک و آب گزارش نمود. بین روش‌های مورد بررسی، فقط روش EDIP دارای ضریب نرمالیزاسیون می‌باشد و امکان مقایسه طبقات اثرات را فراهم می‌کند. بر اساس روش EDIP، کمیت نرمالیزه شده طبقات اثر سمیت آلودگی هوا، آلودگی آب و آلودگی خاک به ترتیب 7-E8/3، 27-E8/3 و 24-E9/6 به دست آمد.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین اثرات بهداشتی در نیروگاه مورد بررسی ناشی از آلاینده‌های هوا بود. پس از آن، آلاینده‌های خاک که به طور عمده ناشی از ورود پساب تصفیه شده نیروگاه می‌باشد، بیشترین سهم را در اثرات بهداشتی به خود اختصاص داد و در نهایت، آلاینده‌های آب در ایجاد اثرات بهداشتی در اولویت بعدی قرار داشت. اثرات بهداشتی شناسایی شده نیروگاه شهید رجایی شامل مشکلات تنفسی، سال‌های از دست رفته زندگی (Years of life lost یا YLL)، سوء تغذیه و کاهش ظرفیت کاری، تشدید آنژین صدری و تشدید آسم می‌باشد.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت محیط
دریافت: 1401/4/17 | پذیرش: 1402/6/29 | انتشار: 1403/4/15