دوره 20، شماره 1 - ( 1-1403 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 86-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 3400597
Ethics code: IR.MUI.Research.REC.1400.365

Tarrahi M J, Khoraminasab F, Rejali M. Investigating the Epidemiological Characteristics and Incidence Trends of Malt Fever in Lorestan Province, Iran, from 1394 to 1397. HSR 2024; 20 (1) :79-86
طراحی محمد جواد، خرمی‌نسب فروزان، رجالی مهری. بررسی خصوصیات اپیدمیولوژیک و روند بروز بیماری تب مالت در استان لرستان از سال 1394 تا 1397. تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (1) :79-86

1- دانشیار، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مقدمه: بیماری تب مالت یا بروسلوز (Brucellosis) هنوز هم یکی از چالش‌برانگیزترین موضوعات مربوط به سلامت و اقتصاد در بسیاری از کشورها مانند ایران است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک و روند بروز این بیماری طی سال‌های 1394 تا 1397 در استان لرستان انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی- توصیفی گذشته‌نگر بود که بر روی افراد مبتلا به تب مالت، با استفاده از داده‌های موجود در مراکز بهداشت استان لرستان انجام گردید. شاخص میزان بروز بیماری به تفکیک سال برای کل سال‌ها محاسبه شد. ارتباط بروز بیماری با سن، جنسیت، وضعیت شغلی، محل سکونت، سابقه تماس، نوع تماس و سابقه واکسیناسیون دام به تفکیک شهرستان‌ها با استفاده از آزمون 2c در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: 5841 مورد بیمار مبتلا به تب مالت شناسایی شدند. بیشترین میزان بروز مربوط به سال 1394در شهرستان سپیددشت با 1783 مورد و کمترین میزان مربوط به سال 1397 در شهرستان کوهدشت با 30 مورد در 100 هزار نفر بود. از علل تفاوت بروز بیماری در سطح استان می‌توان به نسبت متفاوت جمعیت شهری و روستایی در هر شهرستان اشاره نمود. در تمامی سال‌های مورد بررسی، تفاوت معنی‌داری بین فراوانی سابقه تماس با دام و شهرستان محل سکونت مشاهده گردید (001/0 = P).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، می‌توان با استفاده از آموزش‌های لازم برای گروه‌های پرخطر و رفتارهای بهداشتی مؤثر، در پیشگیری و کاهش بیماری اقدام نمود.
واژه‌های کلیدی: اپیدمیولوژی، بروز، بروسلوز
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آمار زیستی و اپیدمیولوژی