دوره 20، شماره 2 - ( 4-1403 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 113-106 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.SUMS.REC.1399.1090
Ethics code: IR.SUMS.REC.1399.1090
Clinical trials code: IR.SUMS.REC.1399.1090

Mahmoudiani S, Dehghani M. Studying the Relationship between Fertility Knowledge and Childbearing among Women Attending the Health Centers in Zarrin Shahr City, Iran. HSR 2024; 20 (2) :106-113
محمودیانی سراج‌الدین، دهقانی مرضیه. بررسی ارتباط دانش باروری و فرزندآوری در بین زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر زرین‌شهر در سال 1401. تحقیقات نظام سلامت. 1403; 20 (2) :106-113

1- دانشیار، گروه جامعه‌شناسی و برنامه‌ریزی اجتماعی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- کارشناس ارشد، گروه جامعه‌شناسی و برنامه‌ریزی اجتماعی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
مقدمه: فرزندآوری یکی از مهم‌ترین مسایل جمعیت‌شناختی می‌باشد که در جامعه امروز ایران اهمیت قابل توجهی یافته است. فرزندآوری از متغیرهای متعددی تأثیر می‌پذیرد. دانش باروری یکی از عوامل مؤثر بر فرزندآوری است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه دانش باروری و فرزندآوری زنان بود.
روش‌ها: این مطالعه با رویکرد کمی و روش پیمایشی انجام شد. بدین منظور، 400 نفر از زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر زرین‌شهر در استان اصفهان در سال 1401 انتخاب شدند. داده‌ها به وسیله پرسش‌نامه استاندارد جمع‌آوری گردید و با استفاده از آزمون‌های همبستگی، مقایسه میانگین‌ها (t و F) و تحلیل Multiple linear regression در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: دانش باروری، درامد ماهیانه و تحصیلات زنان و همسران، با تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده همبستگی منفی و معنی‌داری داشت. رابطه بین سن، سن همسر و مدت ازدواج با تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده مثبت و معنی‌دار بود. یافته‌های تحلیل Multiple linear regression نشان داد که افزایش دانش باروری زنان، افزایش سن همسر، بالا رفتن تحصیلات همسر و افزایش درامد ماهیانه، به کاهش معنی‌دار تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده زنان می‌انجامد. همچنین، تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده زنان شاغل به طور معنی‌داری کمتر از زنان غیر شاغل بود.
نتیجه‌گیری: دانش پایین زنان درباره عوامل مؤثر بر ناباروری و باروری، می‌تواند کمیت و کیفیت فرزندآوری آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، ارتقای دانش باروری زنان می‌تواند بارداری‌های سالم را به همراه داشته باشد و به دنبال آن، سلامت مادران را ارتقا بخشد.
واژه‌های کلیدی: زنان، باروری، فرزندآوری
دریافت: 1401/10/21 | پذیرش: 1402/5/28 | انتشار: 1403/4/15