دوره 19، شماره 4 - ( 10-1402 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 315-307 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: IR.IAU.KHUISF.REC.1400.139
Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1400.139


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohamadi-Farsani M, Shahedi B, Tabaeian S M, Abedi A, Iravani P. Investigation of Factors Affecting the Formation of the Sense of Place in the Children's Hospital Room in 2022 (Case Study: Imam Hossein Children’s Hospital, Isfahan, Iran). J Health Syst Res 2024; 19 (4) :307-315
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1502-fa.html
محمدی فارسانی مرضیه، شاهدی بهرام، طبائیان سیده مرضیه، عابدی احمد، ایروانی پریسا. بررسی عوامل مؤثر بر شکل‌گیری حس مکان در اتاق بستری کودکان در سال 1401 (نمونه موردی: بیمارستان کودکان امام حسین (ع) شهر اصفهان). مجله تحقیقات نظام سلامت. 1402; 19 (4) :307-315

URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1502-fa.html


1- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد اصفهان )خوراسگان(، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
3- دانشیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
4- دانشیار، گروه روان‌شناسی کودکان با نیازهای خاص، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
5- استادیار، گروه اطفال، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (766 مشاهده)
مقدمه: حس مکان از جمله معیارهای ارزیابی محیط‌های باکیفیت در معماری و یک تجربه مثبت از مکان است که بر اساس تعامل شناختی، عاطفی و رفتاری بین افراد، گروه‌ها و مکان کالبدی شکل می‌گیرد. بیمارستان کودکان احساسات منفی مانند استرس، ترس و آشفتگی را برای کودک به همراه دارد و رسیدن به حس مکان -که یک رابطه عاطفی مثبت بین کودک و محیط است- نه تنها می‌تواند این تأثیرات منفی را خنثی کند، بلکه روند بهبودی را تسریع می‌کند. هدف از انجام پژوهش حاضر، دستیابی به عوامل مؤثر در شکل‌گیری حس مکان در فضای بستری کودکان بود.
روش‌ها: این مطالعه کیفی به روش تحلیل مضمون با رویکرد Braun و Clarke انجام شد. جامعه آماری شامل کودکان 7 تا 12 ساله بستری در بیمارستان کودکان امام حسین (ع) شهر اصفهان بود. حجم نمونه به صورت هدفمند و با رسیدن به اشباع نظری به دست آمد. 20 مصاحبه نیمه ساختار یافته از والدین کودکان به روش تحلیل مضمون انجام گردید و در نرم‌افزار ATLAS-ti مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: بر اساس نظر والدین، کیفیت فضای بستری به پنج مضمون اصلی شامل «اجزای کالبدی اتاق، تأمین ایمنی و سلامت جسمی، حواس‌پرتی مثبت، احساس امنیت و آرامش روانی و تأمین آسایش محیطی» و 22 مضمون فرعی وابسته است. به روایت والدین، اتاق بستری باکیفیت، مکانی است که بتواند حواس کودک را از محیط دردآور بیمارستان دور و زمینه را برای تخیل و ایجاد احساس مثبت در وی فراهم نماید. مکانی که اجزای فیزیکی و کالبدی آن، هم سلامت جسمی کودک و آسایش محیطی را تأمین کند و هم زمینه را برای احساس آرامش و امنیت روانی کودک فراهم آورد.
نتیجه‌گیری: مضامین به دست آمده از نظرات والدین، تأمین‌کننده سه بعد «کالبدی، احساسی و رفتاری» مؤثر در مدل شکل‌گیری حس مکان است. با به کارگیری این مضامین در طراحی فضای بستری، محیط کالبدی می‌تواند با تأمین نیازهای جسمی و روحی کودک، رفتار و ادراک وی را تحت تأثیر قرار دهد و منجر به برقراری رابطه احساسی کودک با مکان و در نهایت، شکل‌گیری حس مکان شود.
واژه‌های کلیدی: حس مکان، درمان، کودکان، تحلیل مضمون، ایران
متن کامل [PDF 1607 kb]   (555 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مهندسی بهداشت محیط
دریافت: 1401/11/7 | پذیرش: 1401/12/24 | انتشار: 1402/10/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات نظام سلامت می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Health System Research

Designed & Developed by: Yektaweb