Research code: 399859
Ethics code: IR.MUI.RESEARCH.REC.1399.813
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه بهداشت در حوادث و فوریتها، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
3- استاد، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- دانشیار، گروه تغذیه بالینی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی و مرکز تحقیقات امنیت غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (340 مشاهده)
مقدمه: شیوع سندرم متابولیک در سراسر جهان در حال افزایش است. رژیم غذایی به عنوان یک عامل قابل تغییر برای پیشگیری و درمان این بیماری، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ارتباط کیفیت رژیم غذایی و اجزای سندرم متابولیک در بزرگسالان بود.
روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 4227 بزرگسال زن و مرد (35 تا 70 سال) شرکتکننده در تحقیق همگروهی شاهدیه یزد انجام شد. تشخیص سندرم متابولیک بر اساس معیارهای سومین پنل درمان افراد بالغ (Adult Treatment Panel III یا ATP III) صورت گرفت. شاخص کیفیت رژیم غذایی (Diet quality index یا DQI) با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک 168 آیتمی محاسبه گردید. شاخصهای آنتروپومتریک، فشار خون و نشانگرهای بیوشیمیایی در تمامی افراد مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: ارتباط معنیداری بین DQI با اجزای سندرم متابولیک شامل تریگلیسرید بالا، دور کمر بالا، پایین بودن High-density lipoprotein (HDL)، قند خون ناشتای (Fasting blood sugar یا FBS) بالا و پرفشاری خون وجود نداشت.
نتیجهگیری: DQI ارتباط معنیداری با اجزای سندرم متابولیک نداشت. پیشنهاد میشود در مطالعات آینده از بررسیهای دقیقتر مانند کارآزمایی بالینی یا همگروهی استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم تغذیه و صنایع غذایی دریافت: 1402/3/30 | پذیرش: 1402/11/3 | انتشار: 1403/4/15