Research code: IR.SBMU.PHNS.REC.1398.089
Ethics code: IR.SBMU.PHNS.REC.1398.089
Bayat F, Ghaffari M, Rakhshanderou S. Explaining the Relationship between Perceived Self-Efficacy and Health Related Lifestyle of Older People with Structural Equation Modeling. J Health Syst Res 2025; 21 (1) :39-47
URL:
http://hsr.mui.ac.ir/article-1-1667-fa.html
بیات فرزانه، غفاری محتشم، رخشندهرو سکینه. تبیین ارتباط بین خودکارامدی درک شده و سبک زندگی مرتبط با سلامت سالمندان با مدلسازی معادلات ساختاری. مجله تحقیقات نظام سلامت. ۱۴۰۴; ۲۱ (۱) :۳۹-۴۷
URL: http://hsr.mui.ac.ir/article-۱-۱۶۶۷-fa.html
۱- دانشجوی MPH، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
۲- استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
۳- دانشیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (۱۶۴ مشاهده)
مقدمه: در نظر داشتن نیازهای خاص و توجه به رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و اتخاذ سبک زندگی سالم در دوران سالمندی از اهمیت قابل توجهی برخورداراست. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تبیین ارتباط بین خودکارامدی و سبک زندگی مرتبط با سلامت در سالمندان انجام شد.
روشها: این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود که بر روی 370 نفر از سالمندان شهر ملارد به روش نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای انجام شد. دادهها به وسیله پرسشنامههای سبک زندگی مرتبط با سلامت در سالمندان و پرسشنامه خودکارامدی عمومی Sherer (General Self-Efficacy Scale یا GSES) جمعآوری گردید و سپس با استفاده از آمار توصیفی (شاخصهای مرکزی و پراکندگی)، آزمون همبستگی Pearson و مدلسازی معادلات ساختاری (Structural equation modeling یا SEM) در نرمافزارهای EQS و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بررسی نتایج شاخص نیکویی برازش (Goodness of fit incex یا GFI) نشان داد که مدل از برازندگی خوبی برخوردار میباشد و GFI در بازه مورد قبولی قرار گرفت. بررسی فرضیات تحقیق حاکی از آن بود که نمره خودکارامدی سالمندان با نمره کلی سبک زندگی مرتبط با سلامت و تمام حیطههای آن رابطه مستقیم و معنیداری داشت (001/0 > P).
نتیجهگیری: خودکارامدی با سبک زندگی مرتبط با سلامت و تمام حیطههای آن و به ویژه حیطههای ورزش و پیشگیری ارتباط مستقیمی دارد و میتواند یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر رفتارهای بهداشتی باشد. اقدامات آموزشی و به خصوص مداخلهای جهت افزایش خودکارامدی در سالمندان تأکید میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دریافت: 1402/7/17 | پذیرش: 1402/12/8 | انتشار: 1404/1/15